Председник Белорусије ускоро у Србији

Лукашенко је у разговору са Вучићем најавио да ће посетити Србију и да је у току припрема за посету. «Мислим да ћемо током нашег сусрета и посете вама у Србији веома озбиљно разговарати о областима наше сарадње, тако да имамо нешто да кажемо људима у Србији и Белорусији», рекао је лидер Белорусије.

Као део наредне посете Лукашенка Србији, он планира да разговара са Вучићем о инвестиционим питањима и стварању и развоју заједничких подухвата. «Ми смо у процесу. Развијамо заједничку производњу у вашој бази МАЗ-а и фабрици трактора. Имамо могућности да радимо у пољопривредном инжењерству, такође да створимо заједничку производњу и многе друге области», уверен је председник.

Поред тога, разговарао је са српском колегом о сарадњи у области војно-техничке сарадње и нагласио да у овом погледу нема затворених или забрањених тема. «Спремни смо да сарађујемо са блиском и драгом Србијом колико год Србија треба и колико можемо да подржимо развој српског војно-индустријског комплекса и снабдевање одговарајућом војном опремом. Ми то не кријемо», рекао је Лукашенко.

Према његовим речима, тренутно постоје питања која могу дати додатни подстицај нашој сарадњи. «Заиста желим да наш следећи састанак буде значајан и да нашу сарадњу доведе на виши ниво. Сигуран сам да ћемо то постићи», закључио је председник.

Вучић је заузврат истакао да земље имају заиста добре политичке односе, али треба да радимо на повећању обима трговине, који се, између осталог, промовише стварањем заједничких подухвата. «Апсолутно смо отворени у вези овога, очекујемо вас у Београду», додао је српски лидер.

Председник Србије је такође нагласио да је његова земља увек срећна да сарађује са пријатељском Белорусијом и спремна је да учини све за њен даљи развој. «Све што сте рекли о војно-техничкој сарадњи за нас је веома важно. Хвала вам на свему што сте већ урадили», рекао је Вучић.

Подсетимо да се билатерални односи између Бјелорусије и Србије одржавају на највишем нивоу. Тако је Александар Лукашенко посетио четири пута Србију — 1998., 1999., 2009. и 2014. године. Српски лидери су такође посетили Белорусију четири пута — 1996, 2013, 2015, 2017. Тренутно је закључено више од 40 билатералних споразума између земаља, а 2009. године потписан је међувладин споразум о слободној трговини. Само прошле године, трговина између Белорусије и Србије износила је 148 милиона долара.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »