Надежда Савченко упоредила руске и украјинске затворе

Недавно пуштена из украјинског истражног затвора Надежда Савченко је упоредила искуство у затвору у својој земљи са местом притвора на територији Руске Федерације. Према њеним речима, у руском затвору «било је више поштења.»

О овоме је говорила за «NewsOne».

Могу да вас изненадим — било је више части у руском затвору, рекла је она.

Према њој третирана је са поштовањем због држављанства Украјине, будући да је за запослене у руским институцијама «било нешто несхватљиво».

Она је углавном приметила сличности између затвора у погледу живота и метода рада. Такође је приметила и да су Украјина и Русија још увек задржале совјетски систем у затворским установама.

2016. Надежда Савченко осуђена је на 22 године затвора због умешаности у убиство новинара у Донбасу.

Руски суд рекао је да је испалила артиљеријску ватру на припаднике ЛДНР-а, с којом је у то време била посада -руске државне телевизије и радио-дифузне компаније.

Два месеца након доношења пресуде, председник Русије помиловао је Надежду Савченко и пустио у Украјину. Али у њеној родној земљи, чекало ју је “изненађење”. Након почетка Савченкоове политичке каријере и одласка са Јулије Тимошенко, постала је нефракционална посланица. У марту 2018. лишена је парламентарног имунитета и ухапшена. Савченко је оптужена за припрему терористичких напада у Кијеву. Уочи другог круга председничких избора у Украјини, пуштена је из притворског центра.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »