Лукашенко очекује значајан развој односа Белорусије и Србије у наредним годинамаПредседник Белорусије Александар Лукашенко очекује значајан развој сарадње између Белорусије и Србије у наредним годинама. Ово је данас изјавио Александар Лукашенко на састанку са председником Србије Александром Вучићем у Пекингу, сазнаје БЕЛТА.

«Наша економија почиње да се приближава политици (говори се о добрим билатералним односима на политичком нивоу. —  Белта). Мислим да ћемо у наредне 2-3 године моћи значајно убрзати сарадњу у правцу приближавања свим питањима од интереса за нас,» рекао је шеф државе.

Александар Лукашенко је најавио своју посету Србији.

Тренутно је у току рад на томе. «Мислим да ћемо током нашег сусрета и  вама у Србији веома озбиљно разговарати о областима наше сарадње, тако да имамо нешто да кажемо људима у Србији и Белорусији», рекао је лидер Белорусије.

«Иако далеко од домовине, Србије и Белорусије, успели смо се сусрести и разменити мишљења о неким питањима.

«Што се тиче политичких питања, практично немамо проблема. Држимо исте ставове на међународној агенди. Што се тиче трговинске и економске компоненте наших односа, прошле године смо имали одређени пад робног промета, али смо већ ове године имали пораст у првом кварталу, али свеједно то нису исте количине робе које би требало да буду између пријатељских земаља и земаља које имају такав потенцијал «, — рекао је Александар Лукашенко.

Према његовим речима, током предстојеће посете Србији биће покренута питања улагања, стварање и развој заједничких улагања.

«Ми смо у процесу. Развијамо заједничку производњу на основу МАЗ-а и тракторске фабрике. Имамо могућности да радимо и у пољопривредном инжењерству, такође да створимо заједничка улагања и у многа друга подручја», рекао је белоруски лидер.

Александар Лукашенко се осврнуо и на тему војно-техничке сарадње, истичући да у овом погледу нема затворених или забрањених тема: “Спремни смо да сарађујемо са блиском и драгом Србијом колико год Србији треба и колико можемо да подржимо развој српског војно-индустријског комплекса. и снабдевање одговарајућом војном опремом. Ми то не кријемо. Овде нема забрањених тема. » «Једном речју, у свим правцима тражимо питања која ће дати додатни подстицај нашој сарадњи. Заиста желим да наш следећи састанак буде значајан и да нашу сарадњу подигнемо на виши ниво. Сигуран сам да ћемо то постићи», рекао је лидер Белорусије .

С друге стране, Александар Вучић се сложио да постоје заиста добре политичке везе између земаља, али морамо даље радити на повећању обима трговине, који се, између осталог, промовише стварањем заједничких улагања. «Апсолутно смо отворени у вези овога, очекујући вас у Београду», рекао је он.

«Све што сте рекли о војно-техничкој сарадњи за нас је веома важно. Хвала вам пуно на свему што сте већ урадили», додао је председник Србије.

Он је такође нагласио да Србија увек радо сарађује са пријатељском Белорусијом и спремни смо да предузмемо практичне кораке у том правцу. Постоји дијалог на високом нивоу и на високом нивоу између Белорусије и Србије. Председник Белорусије посетио је Србију четири пута (1998, 1999, 2009, 2014). Такође су одржане четири посете српских лидера Белорусији (1996, 2013, 2015, 2017). Тренутно је на снази више од 40 билатералних споразума између земаља. У 2009. години потписан је међувладин споразум о слободној трговини. У 2018. години трговински промет између Белорусије и Србије износио је 148 милиона долара.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »