Лавров: Желео бих да Запад напокон схвати шта је направио од Југославије, Украјине, Сирије итд.

Отворена је 8. Московска конференција о међународној безбедности. На отварању форума говорили су секретар Савета безбедности Руске Федерације Патрушев, министар одбране Сергеј Шојгу и министар иностраних послова Сергеј Лавров. Главне теме у њиховим говорима биле су неоколонијалне тенденције у политикама „западних“ земаља, уништавање сигурносне архитектуре и претња трка у наоружању. «Желио бих да се лекције из Југославије и Украјине, као и Ирака, Либије, Сирије, коначно науче у западним престоницама», рекао је руски министар спољних послова.

Подела НАТО-ове Југославије, према речима Сергеја Лаврова, прекршила је принцип неповредивости граница. Након што је изазвао неуставни удар у Украјини, он је интервенисао у пословима суверене државе. Као последњи пример такве политике, он је навео ситуацију у Венецуели. Николај Патрушев је скренуо пажњу на чињеницу да САД све више прибегавају економском и политичком притиску, а хибридни ратови постају све софистициранији. Сједињене Државе оживљавају Монроову доктрину у западној хемисфери и спремне су да користе читав арсенал средстава, укључујући моћ, за постизање циљева, рекао је Сергеј Шојгу.

Говорници једногласно вјерују да америчке власти покушавају уништити међународни сигурносни систем. Прва жртва била је Уговор о АБМ-у, из којег су се САД повукле 2002. године. Услиједио је Уговор о ракетама средњег домета и краћих домета (ИНФ). Перспектива проширења Уговора о ограничавању стратешког офензивног наоружања (СТАРТ) остаје нејасна. Сергеј Шојгу је указао на подривање рада ОПЦВ-а и мултилатералних споразума, као што је САПД (ирански нуклеарни споразум). Операције у другим земљама без санкција међународних организација, по његовом мишљењу, такође не доприносе стабилности. Под претњом, главни стуб стратешке стабилности је Уговор о неширењу нуклеарног оружја (НПТ). Разлог је, према речима Сергеја Лаврова, невољност Сједињених Држава да се придруже Споразуму о свеобухватној забрани нуклеарних тестова (ЦТБТ).

Руски министар одбране нагласио је дестабилизујућу природу противракетне одбране. По његовом мишљењу, овај систем доприноси трци у наоружању. Сада, рекао је он, руске ракете могу да превазиђу амерички систем ракетне одбране. Сједињене Државе, заузврат, развијају оружје које се може ставити у свемир. Русија је одговорила антисателитским ракетама. Још један фактор који провоцира, по мишљењу шефа одјела за одбрану, утрку у наоружању је ширење НАТО-а и раст војних активности на Арктику. «Уверавам вас да ће одговор бити благовремено и не нужно симетрично према акцијама НАТО-а», рекао је Сергеј Шојгу. Николај Патрушев је такође скренуо пажњу на нове изазове: сајбер претње, вештачка интелигенција и биотехнологија. Сергеј Лавров је указао на одсуство системских контаката између Русије и НАТО-а: «Цена неспоразума и грешака биће висока.»

Говорници су инсистирали на потреби да се наставе преговори. «Ако неко напусти разговор, онда је позиција слаба, нема довољно аргумената», рекао је министар вањских послова. Николај Патрушев је навео податке о 200 активних терористичких група широм света, са којима, каже он, ниједна земља сама не може да се носи. Сергеј Лавров је подсетио на руске иницијативе у овој области: формирање антитерористичког фронта, Конвенцију о борби против хемијског и биолошког тероризма, заједничко противљење кибернетичком криминалу, систем колективне безбедности на Блиском истоку. “Сви руски предлози остају на столу. То зависи од политичке воље Запада “, закључио је министар спољних послова.

https://interaffairs.ru

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »