Америчка амбасада упозорава на могућност више напада на Шри Ланку овог викенда

Америчка амбасада је апеловала на људе да се држе подаље од гужве и богомоља. Подсетимо, пре напада који се догодио на Ускрс, стране обавештајне службе упозориле су власти Шри Ланке на предстојеће бомбашке нападе, али обавештајне службе земље нису реагирале на упозорење.

© РЕУТЕРС / Динука Лиианаватте

Америчка амбасада у Шри Ланки објавила је у четвртак саопштење у којем се упозорава на могућност више терористичких напада током предстојећег викенда.

«Власти Шри Ланке упозоравају да се могу догодити додатни напади на места богослужења», објавила је амбасада.

«Избегавајте ове области током викенда, почевши од сутра, 26. априла до недеље, 28. априла. Наставите да будете опрезни и избегавајте велике гужве», додаје се.

Упозорење долази након више бомбашких напади  који су убили више од 250 људи у кршћанским црквама и луксузним хотелима. Власти су првобитно пријавиле 359 мртвих, али су касније смањиле број, рекавши да је дошло до погрешке услед великог броја раскомаданих тела које су оставиле експлозије.

Према извјештајима медија, индијски обавјештајци упозорили су власти Шри Ланке на нападе још 4. априла, а  11. априла полицијски званичник из Шри Ланке послао је допис сигурносним агенцијама у земљи, детаљно описујући надолазећу претњу укључујући имена, адресе и телефонске бројеве осумњичених, јавља ЊУјорк Тајмс. Међутим, многи званичници нису видели допис, наводи се у извјештају.

Председник Шри Ланке Маитхрипала Сирисена окривио је министра одбране Хемасирија Фернанда и полицијског инспектора генерала Пјитха Јаисундару да нису реаговали на упозорења и позвао на њихову оставку. 

Фернандо је већ поднео оставку.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »