Зеленски: Проверићу уставност закона о украјинском језику

Новоизабрани председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да ће након ступања на функцију наложити да се обави детаљна анализа тога да ли је закон о украјинском језику, који је данас усвојио парламент Украјине, у складу са Уставом.

Према речима новог украјинског председника, закон се припремао током предизборне кампање, услед чега је обојен политичком реториком, те је усвојен без довољне јавне дискусије.

„Тешко је прогнозирати последице овог закона. Коначан текст још није доступан јавности. Након ступања на дужност, наложићу детаљну анализу да се утврди да ли су испоштоване све одредбе Устава“, рекао је Зеленски.

Зеленски је рекао да се много изазова надвило над Украјином, међу којима је истакао „руску агресију, успорен економски развој, масовну миграцију Украјинаца, али и тоталну корупцију“, због чега је потребно усвајати законе који консолидују друштво, а не супротно.

Навео је и да сматра да би украјински језик заиста требало да буде једини званични језик у земљи, али да ту иницијативу треба стимулисати, а не наметнути користећи се техникама забране и кажњавања.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »