Зеленски променио потпис на Фејсбуку с руског на украјински

Новоизабрани председник Украјине Владимир Зеленски променио је свој потпис на друштвеној мрежи Фејсбук с руског на украјински језик, саопштила је његова портпаролка Ирина Победоносцева.

Раније је фејсбук страници Зеленског његово име било написано на руском језику — Владимир, а сада је промењено у украјинску варијанту — Володимир.

„Добили смо предлоге од својих пратилаца да се име промени и одазвали смо се на њих. То је и уместно ако имамо у виду његов нови статус као председника», рекла је Победоносцева.

Она је нагласила да промена потписа Зеленског на друштвеној мрежи нема везе са Законом о функционисању украјинског језика као државног који је 25. априла усвојила Врховна рада Украјине, а којим је предвиђено коришћење искључиво украјинског језика у свим сферама живота.

Према речима председникове портпаролке, на Фејсбуку ће ускоро бити отворена и нова страница „Владимир Зеленски — председник Украјине».

Други круг председничких избора у Украјини одржан је 21. априла. Зеленски је победио досадашњег председника Украјине Петра Порошенка освојивши 73,22 одсто гласова бирача.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »