Вучић у Кини: Потписан низ споразума, за 10 дана отварање јужног крака Коридора 10

Председник Александар Вучић најавио је из Пекингу, где је делегација на чијем је челу потписала више важних споразума у области саораћајне инфрастрктуре, да Србија улази у нови инвестициони циклус, и то тако да не угрожава јавни дуг.

Фото Танјуг

Вучић је истакао да се за десет дана отвора јужни крак Коридора 10, да ће до краја јула или августа бити потпуно завршен источни крак Коридора 10, као и да ће за око два месеца бити отворена деоница пута Обреновац-Чачак, а до краја године и Срчин — Обреновац.

«То су огромне ствари за Србију, а данас улазимо у нови инвестициони циклус», подвукао је Вучић, наводећи да су бројни споразуми потписани, или ће тек бити, са кинеским партнерима.

Како је рекао, министар финансија Синиша Мали требало би да потпише уговор о кредиту за пругу Суботица — Нови Сад.

Вучић је подсетио да се две деонице пруге кроз Војводину већ раде — Руси раде, и то каже, одлично деоницу Стара Пазова — Нови Сад, док Кинези већ граде пругу на деоници Београд — Стара Пазова.

Такође, истакао је да је потписан и оквирни споразум, вредан између 800 и 900 милиона евра, за реконструкцију и модернизацију пруге Београд-Ниш-Прешево-Државна граНица са Републиком Северном Македонијом.

«Желимо да ту возови иду 160 километара на сат. Са возовима који иду 200 километара на сат, од Београда до Новог Сада и Суботице, уз карго који ће повећава, подстичемо бизнис у Србији и олакшавамо превоз, јер су нам аутоптеви све пунији», приметио је Вучић.

Он је додао да није само главни град пунији за 30.000 нових аутомобила годишње, већ да ће, како животни стандар расте и гужве свуда бити веће, па су нам потребне пруге, како би се људи што више возили возовима.

«Као што је важно да иде Беовоз и до Младеновца и Лазревца, градња метроа, у коју по први пут укључујемо Кинезе, па ћемо да радимо и са њима и са Французима, и видећемо шта је то што можемо заједнички да направимо», рекао је Вучић.

Додао је да се потписује и уговор за деоницу Прељина-Пожега, да крећу радводи Чачак-Пожега, а да онда остају деонице од Пожеге ка Ариљу и Ивањици, као и ка Дугој Пољани, између Сјенице и Новог Пазара, и Бољаре — граница са Црном Гором.

Вучић је навео и да би он волео да Црна Гора закључи уговор о изградњи 60 километара од Андријевице до Бољара, али да није сигран да они могу то да ураде због стања јавног дуга.

«Важно је да улазимо у нови циклус, не правећи проблеме са јавним дугом. Разговарали смо и у авиону министар Мали и ја да видимо како све да урадимо, а да не оптеретимо јавни дуг драматично, да земљу не оптеретимо, већ да је развијамо и повећамо раст», нагласио је председник Србије.

Вучић је навео и да се потписује се оквирни споразум за пут Нови Сад — Рума, те да ће се видети на који начин ће се то извести, будући да радови коштају између 500 и 600 милиона евра, због фрушкогорског тунела који је скуп.

Подсетио је да се већ ради на деоници Рума-Шабац-Лозница.

Фото Танјуг

Он је поменуо и Моравски коридор Чачак-Краљево-Врњачка бања-Трстеник-Крушевац-Ћићевац-Појате.

«Са тим идемо одмах и када то погледате, Србија је другачија земља. Не личи на ону који смо затекли пре неколико година», подвукао је Вучић.

Он је указао да је важно да кинески инвеститори «дубински» улазе у Србију и да улажу, покрећ поризводњу, попут Линглонга, јер је, каже, немогуће имати такву инвестицију, без брзе саобраћајнице Београд — Зрењанин.

Вучић је напоменуо и да је потписан споразум о сарадњи ради изградње обилазнице око Београда на деоници Бубањ Поток-Панчево (Сектор Ц), што ће, каже, коштати око 475 милиона евра, због моста преко Дунава код Винче.

Додао је и даће за годину и по до две бити завршена обилазница до Бубањ потока, што ће много значити за Београд, да сви могу да заобиђу град.

«Овим бисмо спојили тај прстен и после више никаквих проблема не би било», приметио је он.

Вучић је додао да ће, пошто Американци кажу како други смеју или не смеју нешто да купе од Кине, због америчких санкција, он у разговорима са кинеским партнерима гледати како да на најбољи начин обезбеди да се Србија опреми и снабде оним што је потребнио за нашу сигрност и сигурност наше деце.

Фото Танјуг

СРБИЈА ЈЕ ЗАДОБИЛА ВЕЛИКО ПОШТОВАЊЕ У КИНИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србији, као малој земљи, указана велика част и поштовање у Кини, као и да је свеобухватна сарадња са Кином у многим областима потврда челичног пријатељства две земље.

«Потписујемо више оквирних споразума за конкретне пројекте и уговоре о финансирању, као и меморандуме, Ми са Кинезима, када говорим о билатералној сарадњи, развијамо свеобухватну стратешку сарадњу у свим областима друштвеног живота», рекао је Вучић новинарима.

Каже да је сарадња почела кроз билатералне инфраструктурне пројекте, на пример, на делу Коридора 11, али да је сарадња са Кином свеобухватнија.

«Кинези у Србију улажу највише од свих земаља Југоисточне Европе, пре свега у своје фабрике, од Железаре, Линглонга, Зиђина и других», рекао је Вучић истакао да су све то инвестиције вредне милијарду и више евра.

Истакао је да су Кинези све више заинтересовани за улагања и долазак у Србију, као и да је трећи оквир сараднеј са Кином стварање индустријских паркова.

Вучић каже да ће Србија и Кина формирати и радну групу за заједничке инвестиције и да је његова молба према председнику Кине Си Ђинпингу да помогне Србији да се као мала земља укључи процесе развоја роботике и вештачке интелигенције, с обзиром да и САД и Европа заостају у томе у односу на Кину.

У нашој земљи, истиче, има пуно младих талентованих људи и да би могли да се у то укључе. Вучић каже да Србија има и војнотехничку сарадњу са Кином и да је таква сарадња потврда челичног пријатељства наше две земље.

Додао је да је Србија прва у Југоисточној Европи подржала инициајтиву «Појас и пут». Он је истакао да Србија жели са Кином пуну сарадњу.

http://www.novosti.rs/

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »