Селаковић: Нова посета Си Ђинпинга, јачање пријатељства Србије и Кине

Генерални секретар председника Републике Никола Селаковић рекао је да Србија са радошћу чека нову посету кинеског председника Си Ђинпинга и оцењује да би то значило додатно оснажење и јачање пријатељства Србије и НР Кине.

Селаковић је рекао да председник Александар Вучић нигде није толико поштован и цењен као у Кини.

„Кина има изузетно високо мишљење о српском председнику. Био сам пет пута у Кини и нисам видео да негде наш председник има толико поштовање као код Кинеза. Сматрају га за озбиљног политичара и одговорног човека. Изузетно цене што је Србија слободна држава и војно неутрална“, истиче Селаковић.

Додаје и да председник Вучић у Кини има сусрете са двојицом од тројице најмоћнијих људи планете, те да ће се ускоро састати и са немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном.

„Која то мала земља има тако уваженог председника да за кратко време може да се види са шефовима важних држава света. Шести сусрет са Сијем, сигуран сам да није последњи“, наглашава генерални секретар председника Републике.

Према његовим речима, постоји велики отпор одређених земаља према сарадњи Србије и Кине и додаје да је то лицемерје јер „свака од тих земаља жели да сарађује са Кином“.

Говорећи о економској сарадњи Србије и Кине, Селаковић напомиње да су највећи пројекти Железара, РТБ Бор и Шандонг Линглонг, а наводи да постоје и мање фабрике, попут „Меита“ у Обреновцу, „Минта“ у Лозници.

Селаковић подсећа да је број туриста из Кине повећан за 98 одсто, а број ноћења за 89 одсто.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »