Макрон најавио реформе — ускоро одговор на протесте „жутих прслука“

Председник Француске Емануел Макрон сматра да се та земља не налази на погрешном путу и најављује нове реформе као одговор на протесте „жутих прслука“.

„Запитао сам се да ли треба да зауставимо све што је урађено у протекле две године и да ли смо на погрешном путу. Ја верујем у сасвим супротно“, рекао је Макрон на конференцији за новинаре, једној од ретких коју је организовао као одговор на вишемесечне протесте „жутих прслука“, преноси Ројтерс.

Говорећи о дебатама које су организоване широм Француске, Макрон је нагласио да су сви они пре свега „деца Просветитељства“ и да се управо из тих дебата, разматрања и могућности да супротставимо мишљења једни са другима могу појавити добра решења за земљу.

Председник Француске је нагласио да се мора обезбедити боље функционисање јавних услуга у мањим местима, те да се мора гарантовати приступ за све грађане здравственим службама и да ниједна школа или болница неће бити затворена без одобрења градоначелника.

Макрон је казао да жели да људи осећају да су више укључени у демократски процес и то кроз поједностављење правила за референдуме и децентрализацију више функција власти.

Он је говорио и о пензијама и рекао да власт планира да повеже најниже пензије са растом инфлације.

Када је говорио о јавној управи у Француској, Макрон је објаснио да жели да је реформише, јер то више није меритократски систем.

„Нећемо да штитимо запослења за цео живот“, нагласио је Макрон.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »