Јоксимовић: Кроз европске интеграције да сваки грађанин у Србији осети бољитак

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, државни секретар Министарства рударства и енергетике Стевица Деђански, градоначелник Београда Зоран Радојичић и директор Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд Снежана Радиновић потписали су Меморандум о сарадњи у реализацији пројеката енергетске санације четири јавна објекта у Београду.

Јоксимовић је навела да пројекат „Термална рехабилитација јавних зграда – унапређење енергетске ефикасности у граду Београду“ обухвата Хитну помоћ, Студентску поликлинику, Стационар и Градску библиотеку, за које је навела да су институције од националног значаја.

Према њеним речима, сам концепт енергетске ефикасности је један од најбољих начина да се приближи тема одрживог развоја и циркуларне економије о којој се прича широм света и како се то може на конкретан начин започети и са овим пројектима у Београду.

„Енергетска ефикасност не значи само смањење угљен-диоксида, што је веома значајно, овде ће бити између 30 до 40 одсто мање емисије угљен-диоксида, што је иначе један од циљева одговорне политике заштите животне средине, али доћи ће и до конкретне уштеде за ове установе у погледу потрошње електричне енергије, цене коју ће плаћати за потрошњу електричне енергије и грејања“, казала је Јоксимовић.

Додаје да је енергетска ефикасност један од начина да када не може да се из неких других извора неке ствари реконструишу, уз енергетску ефикасност може да иде и део реконструкције објеката и зграда.

Оценила је то као додатну вредност овог пројекта и казала да на тај начин неће бити само урађена енергетска ефикасност, већ једним делом и реконструкција објеката, што не треба наглашавати колико ће значити.

Према њеним речима, укупна вредност пројекта је 16 милиона евра, од чега је 11 милиона евра из предприступних фондова ЕУ, а пет милиона кроз повољан кредит који ће Град Београд узети од ЕБРД.

„Ово су конкретне ствари које радимо и које ћемо у годинама које следе интензивирати, да би сваки грађанин, на сваком делу територије Србије осетио бољитак кроз процес европских интеграција“, истиче министар.

Навела је да је веома срећна и задовољна што данас за нешто што је имала као идеју пре три године се праве први кораци у реализацији.

Како је казала, предприступна средства која Србија добија и користи за равномерни регионални развој, увек су ишла у најнеразвијенија подручја, где је било потребе да се унапреде капацитети и локалне управе, али и видљивих пројеката, локалне комуналне инфраструктуре.

На тај начин, Београд је остао као развијен или најразвијенији и до сада ван фокуса предприступних фондова.

На идеју о коришћењу предприступних фондова у Београду дошла је када није имала одговор на питање колега из Европске комисије шта је то што од пројеката могу да виде у Београду, казала је Јоксимовић и додала да је тада почела да размишља о томе шта може да се уради као пројекат који ће пре свега бити видљив грађанима и на њихову корист.

„И то у оним сегментима где морамо као држава да покажемо приврженост, а то су здравље људи, студенти, млади и култура. То су основе једног здравог развоја државе и категорије које морамо да препознамо и онда да радимо из свих могућих извора и да користимо наш статус кандидата за развој управо ових области“, казала је Јоксимовић и додала да Министарство за европске интеграције није подржало пројекат у Београду, већ га је осмислило.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »