Триван: Одржан трилатерални састанак министара у Вишеграду

Министар заштите животне средине Републике Србије Горан Триван састао се у Вишеграду, Босна и Херцеговина, са министарком за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић и министром одрживог развоја и туризма Црне Горе Павлом Радуловићем и представницима општина  Рудо, Вишеград, Бјело Поље, Прибој, Беране и Ново Горажде и директорима хидроелектарана Бајина Башта и Вишеград.

Домаћин овог сусрета, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић на самом почетку састанка говорила је о два најзначајнија проблема у области загађења водотокова Дрине и Лима, а то су плутајући отпад и дивље депоније.

„За решавање ових проблема неопходна је координирана акција три министарстава – Републике Србије, Републике Српске и Црне Горе, како би се пружила подршка општинама које се са  тим проблемима суочавају“, нагласила је министарка Голић, предложивши мапирање проблема и постављање мрежа, тзв „ланчаница“ на нивоу општина, како би се на адекватан начин отпад сакупљао и санирало тренутно стање на реци Лим, у сарадњи са комуналним предузећима.

Министар заштите животне средине Горан Триван нагласио да је један од проблема са којима се Република Србија суочава постојање дивљих депонија, којих тренутно има преко 4500, и да се оне у већини случајева налазе на обалама река и језера, али је напоменуо да постоји регистар тих депонија и  да ће Србија темељно радити на решавању овог проблема.

„Од изузетног је значаја да се подигне свест грађана о штети коју својим деловањем проузрокују и да се увођењем видео надзора при дивљим депонијама, попут оног који већ постоји у оквиру националног парка Ђердап, решимо тог проблема“, нагласио је министар Триван. Истакао је  да је неопходно да се помогне и пружи сва могућа помоћ локалним самоуправама при решавању овог проблема, наглашавајући пре свега подршку у изради пројектно-техничке документације, на чему Министарство заштите животне средине Републике Србије увелико ради. Министар је подсетио и на значај укључивања невладиног сектора, као и медија у сам процес решавања овог значајног питања и најавио организовање јавних акција широм Републике Србије.

На састанку је договорено формирање мешовитих стручних комисија које ће имати за циљ да идентификују стање загађења и да утврде количине и врсте отпада, те неопходна финансијска средства за решавање тих питања.

Министри су обишли локацију на којој се скупља плутајући отпад на реци Дрини, у околини хидроелектране Вишеград.

Извор: Министарство заштите животне средине

The post Триван: Одржан трилатерални састанак министара у Вишеграду appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »