Трибина о Кошарама: О јунацима треба говорити сваког дана

Велика већница Градске куће у Суботици била је тесна да прими све који су у понедељак увече желели да присуствују трбини „Кошаре, битка која траје“.

Вишеминутним аплаузом Суботичани су поздравили све учеснике битке који су своје животе и судбине својих породица ставили на олтар отаџбине — битке која је однела 108 живота , а донела много рањених и инвалида.

Посебну емоцију скупу дао је музички а капело састав „Српски православни појци“, који су поред химне „Боже правде“ извели и нумере „Вила са Кошара“, „Кошаре“ и „Са Косова зора свиће“.

Saša Vujić Fejsbuk

О значају битке на Кошарама говорио је командант одбране пуковник Љубинко Ђурковић, подсећајући да се тада на висовима Проклетија бранила отаџбина, штитило православље, правдољубиви светски поредак, добро од зла.

Значај борбе на Кошарама је таква да јој сви генерали дају значај стратешки јаке битке. Најпоузданија је реченица енглеског пуковника Харисона који је рекао „да смо прошли Кошаре, данас бисмо пили кафу у Београду, Косово би било много веће“. Ми тада нисмо сачували само границу, већ и становништво, културно и историјско наслеђе — казао је Ђурковић.

Љубинко Ђурковић, пуковник Војске Југославије у пензији и командант одбране Кошара(Фото: Лола Ђорђевић)

Обученост и спремност за жртву наше војске била је најупечатљивија у српској историји. Гавриловићев пук је врховна команда избрисала са бројног стања да би одбранили Београд а овде су војници, јунаци, подофицири, официри избрисали своје животе из бројног стања живих да би одбранили отаџбину.

О данима проведенима на Кошарама својим суграђанима говорио је Аћим Шаровић, кога је ратни вихор затекао на редовном одслужењу војног рока.

Био сам војник 53. граничног батаљона, септембарска класа. Тог 9. априла када је кренуо напад ми смо држали реон изван карауле, јер је постојала могућност напада. Сутрадан смо се мало повукли од карауле и држали линију Раса Кошарес – сећа се Шаровић, додајући да је дан касније на само 15 метара од њега погинуло неколико сабораца.

 Шиптари су ушли у караулу и обукли наше униформе. Нисмо могли да верујемо шта видимо, да пуцају на нас и бацају бомбе. До краја, до повлачења смо били тамо. И данас смо сви као један.

Saša Vujić Fejsbuk

Поздрављајући јунаке и суграђане градоначелник Богдан Лабан подсетио је да су Кошаре симбол одбране земље и државне границе, битка за коју они који су је преживели кажу да је била пакао на земљи.

Наша је дужност да борцима који су тамо учествовали и породицама погинулих пружимо организовану помоћ у здравственој, социјалној заштити и побољшању услова живота – поручио је градоначелник Лабан.

 Суботица није заборавила своје суграђане – учеснике битке на Кошарама – Јосипа Сича који је добровољно отишао да брани своју земљу за коју је и погинуо 16. априла и Дејана Перића, који је преживео Кошаре, али и данас носи крај срца гелер од рањавања.

О јунацима са Кошара, нагласио је градоначелник, треба говорити сваког дана.

Ј. Л.

http://www.novosti.rs

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »