Сијарто: Међународна заједница би требало да се фокусира на повратак миграната а не на популацију и организовање миграција

Међународна заједница би требало да се фокусира на репатријацију миграната, а не на популарисање и организовање миграција, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто на дебати у Уједињеним нацијама у Њујорку.

Петер Сијарто(фото:Лола Ђорђевић)

«Повећана дестабилизација јужног и југоисточног суседства Европе присилило је милионе да напусте своје домове последњих година, а многи од тих људи су бежали у иностранство», рекао је мађарски министар у расправи механизма којим се обезбеђују докази за злочине у Сирији, у Генералној скупштини УН, преноси МТИ.

Сијарто је рекао да је такво стање додатно погоршано «мигрантском политиком» Брисела.

Он је нагласио да је «одмах након што је међународна коалиција поразила терористичку Исламску државу на 98 одсто територије коју је окупирала у Сирији, било време да почне подржавање и организовање репатријације миграната», али и да је за успешан повратак миграната у њихове домове, «потребно обезбедити стварне правне, инфраструктурне, безбедносне, али и услове којима се утврђује одговорност за злочине.»

«Ти каснији услови посебно су важни», подвукао је Сијарто «како злочини против човечности не би остали некажњени.»

Говорећи о доприносу који Мађарска даје за рад овог међународног механизма, Сијарто је рекао да његова земља учествује са 47.000 евра на годишењем нивоу како би се осигурала одговорност за злочине у Сирији.

Наш допринос укључује и рад на прикупљању кривичних доказа, између осталог, додао је он. Након расправе, мађарски министар се састао са Ендру Гилмором, помоћником Генералног секретара УН за људска права, наводи агенција.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »