Руске школе ликвидирују у Летонији: Друштвени активисти ће се обратити суду за људска права

Родитељима ученика неће требату дуго времена да осете све “чари” националистичке реформе образовања, по којој ће све мањине у Летонији похађати школу на летонском језику , изјавио је представник Летонског удружења за подршку руским школама Константин Чекушин на радију «Балтком».

Према његовим речима, након ступања на снагу одлуке Уставног суда, која је дан раније признао реформу коју спроводе власти, последња станица где се људи могу обратити је Европски суд за људска права. Истовремено, он је нагласио да нико није био изненађен одлуком Уставног суда, иако су «сви чекали чудо».

„Европски суд је поседње средство којем се родитељи могу окренути, али за то је неопходно да закон ступи на снагу да би се могло доказати да је штета проузрокована“, рекао је он, указујући да је са правног гледишта врло проблематично. — Сада ћемо размишљати о овој теми. Једино што бих желео да истакнем је да упркос таквој судској одлуци, то не значи да грешимо. Свако треба да схвати да нисмо тражили ништа незаконито или противно међународним нормама и правилима. Морамо схватити да имамо право да вршимо политички притисак на све странке у Летонији”.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »