Проф. др Владимир Ђукић за РТС: Интензиван рад на стандардизацији лапараскопске хирургије

Директор Клиничког-болничког центра и члан главног одбора СПС-а, професор др Владимир Ђукић каже да се већ неко време у Србији, уз помоћ иностраних стручњака, ради на стандардизацији процедуре извођења лапараскопске хирургије како би се она изводила на идентичан начин у свим здравственим установама у нашој земљи.

Ђукић за РТС истиче да тренутно у Србији борави професор др Амџад Парваиз, из Саутемптона, из Енглеске, иначе, велики пријатељ и Србије и српских хирурга и велики стручњак, између осталог, и за роботску хирургију, који им у томе помаже.

Према његовим речима, сви ти стандардизовани хируршки захвати треба да се у свим установама изводе уз минималну трауму и максималну безбедност пацијента, као и постизање потпуног онколошког клиренса, односно да, како каже, сви захтеви модерне онколошке хирургије буду задовљени.

Истиче да професор Амџад колегама хирурзима из Србије истовремено отвара врата и европских асоцијација, као и могућности да се српски хирурзи образују у иностранству.

Министарство здравља је, каже Ђукић, на најбољи начин решило да се истински добра лапароскопска хирургија имплементира у свим здравственим установама у Србији.

За КБЦ „Драгиша Мишовић“, Ђукић каже да располажу изванредном опремом за лапараоторијску хирургију дебелог црева, интервенцију која се рутински у тој здравственој установи обавља већ неколико година.

„Стандардизација је неопходна не само у КБЦ “Драгиша Мишовић“, већ и у целој Србији, како бисмо сви оперисали на исти начин, уз поштовање одређених принциипа који се захтевају данас у свету“, рекао је Ђукић.

Као следећи корак, Ђукић најављује улазак у свет роботске хирургије, хирургије дебелог црева, али и увођење роботике у урологију и онкологију.

„Професор Амџад је ту да остваримо наше жеље да “Драгиша Мишовић“ буде најбоља хируршка установа“, рекао је.

Иначе, реч је о пројекту, који се спроводи годину дана и у којем учествује 26 медицинских центара из целе Србије.

 

Извор и фото: Танјуг

The post Проф. др Владимир Ђукић за РТС: Интензиван рад на стандардизацији лапараскопске хирургије appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »