Потписани споразуми: Градимо највећи и најмодернији индустријски парк у јужној Европи

Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, потписао је три споразума са кинеском компанијом China road and Bridge Corporation (CRBC) којима се стичу услови за почетак радова на реализацији пројекта Српско-кинеског индустријског парка у Борчи.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

Потписани су Уговор о развоју пројекта, Уговор о оснивању заједничке компаније, као и пословни план Српско-кинеског индустријског парка који ће се простирати на 320 хектара у Борчи у Београду.

”Очекујем да радови на изградњи парка отпочну до краја ове године. Захвалан сам свим колегама у Влади Републике Србије, као и нашим кинеским партнерима, што смо водили ове преговоре ефикасно и што на крају тог процеса имамо видљив резултат”, рекао је Поповић и додао да ће се Индустријски парк градити у три фазе и да ће у изградњу бити уложено преко 300 милиона евра.

Он је указао да ће се у Парку градити индустријски и пословни објекти, а да ће, поред традиционалних грана привреде, акценат бити стављен на развој иновација и високих технологија.

”Желимо да у Београд привучемо високотехнолошке компаније из Кине и целог света. Већ сам о томе водио разговоре у Кини и задовољан сам јер већ сада више од 40 кинеских компанија показује спремност да у нашем индустријском парку започне производњу. Очекујемо да ће у будућности у Парку радити преко хиљаду компанија различитих профила, које ће запослити више од 10 хиљада људи”, рекао је Поповић.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bk

Он је истакао да реализацијом пројекта Српско-кинеског индустријског парка у Борчи, Србија постаје један од кључних технолошких партнера Кине у оквиру иницијативе ”Појас и пут”.

”Поред тога што дугорочно учвршћује нашу билатералну сарадњу са Кином, овај пројекат доприноси подизању капацитета Републике Србије у области иновација, ИТ и дигиталне економије у глобалним оквирима, и утиче на останак младих инжењера и научника у Србији”, рекао је министар.

Поповић је истакао да је пројекат Српско-кинеског индустријског парка у Београду заједничка идеја и визија председника Србије Александра Вучића и председника Кине Си Ђипинга, без чије подршке, према његовим речима, не би било могуће остварити напредак у преговорима српске и кинеске стране.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »