Поклон Америке: Три „Црна јастреба“ долећу у Тирану

Албанија и Сједињене Америчке Државе потписале су билатерални споразум о донацији три вишенаменска двомоторна хеликоптера Сикорскy УХ-60 „Блек хок“ („Црни јастреб“).Министарство одбране Албаније је саопштило да је током недавне посете Сједињеним Државама министарка одбране Ољте Џачке посетила базу Националне гарде у Њу Џерзију и том приликом оценила да је овај потез огромна помоћ Албанији.

„Подршка коју су САД пружиле Албанији кроз пакет подршке не само да модернизује наше способности, већ и повећава спремност и оперативност наших ваздухопловних снага“, рекла је министарка Ољте Џачка, преноси портал Танго сикс.

У даљем саопштењу албанског Министарства одбране наводи се да ће пилоти и техничари албанских ваздухопловних снага овог лета почети обуку за коришћење тих хеликоптера и то у Националној гарди Њу Џерзија, која ће такође водити бригу о одржавању ових летелица.

Најава опремања албанских ваздухопловних снага хеликоптерима УХ-60 долази само две недеље након што је америчка армија објавила планове да се ослободи свих својих УХ-60А „Блек хок“ из Националне гарде до фискалне 2022. године и из активних снага до 2024.

Процес ослобађања америчке војске најстаријег алфа модела УХ-60 и њихове продаје на цивилном тржишту требало би да оставе активне снаге опремљене моделима Лима, Виктор или Мајк. Према томе, логично је очекивати да ће малој балканској земљи највероватније бити одобрен приступ сувишним УХ-60Л.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »