Мумије или џихад невесте? Жене са Косова враћене из Сирије, дошле на суд потпуно покривене буркама

Жене, њих 32, које су са сиријских ратишта враћене крајем прошле недеље на Косово и Метохију доведене су у Основни суд у Приштини у пратњи адвоката.

Како је пренео приштински «Експрес», оне су у суд дошле обучене у бурке, потпуно покривене.

Тим поводом огласио се приштински филозоф и саветник председника парламента тзв. Косова, Бљерим Љатифи, који каже да потпуна покривеност жена ни на који начин не може бити традиција Албанаца.

Према његовим речима, фундаментални концепт моралности код Аланаца повезан је са лицем жене.

«Сваки народ има своју моралну традицију, основне појмове по којима се разликује између доброг и лошег. Код Албанаца, основни концепт моралности је концепт праштања. Вербалне карактеристике овог концепта су: «држањем прста», «држањем светла», «лицем», «оком», написао је он је свом фејсбук профилу.

Према томе, пуна покривеност тела жене мoже бити све осим традиције Албанаца, рекао је Љатифи.

«То је 100 одсто анти-албанско», закључио је.

Према писању «Експреса» ова Љатифијева реакција долази управо у тренутку када се велики број жена вратио из Сирије, где су боравиле са својим мужевима од којих су, како се тврди, неки ратовали против терористичке организације ИСИС.

Иначе, потпуна покривеност тела, одећа позната као «бурка» је традиција блискоисточних земаља.

Бурка је дуга, комотна хаљина која покрива цело тело, од главе до пете, коју муслиманске жене носе у јавности.

110 повратника из Сирије уз помоћ САД враћени на Косово

У ноћи између петка и суботе из Сирије је у Приштину враћено 110 грађана Косова, од којих четворо борци, 32 жене и 74 деце. Враћено је још деветоро деце која су у сиријском рату остала без оба родитеља.

Четворици бораца је, на захтев тужилаштва одређен притворени на 48 сати, док је осталима пружена медицинска и помоћ у рехабилитацији.

Повратници су смештени у центру за азил на периферији Приштине, пренели су раније приштински медији.

Према полицијским информацијама, верује се да се у Сирији и даље налази још око 30 бораца у конфликнтим зонама, 49 жена и осморо деце, који су грађани Косова или пореклом са Косова.

Приштинске институције су саопштиле да ће радити и на њиховом повратку.

Министар правде Абељард Тахири рекао је да се на овој иницијативи радило од октобра прошле године, и да је подршка САД била од изузетне важности.

«Улога САД је била од изузетне важности у овом процесу, као и осталих држава када се ради о размени информација и о томе где се грађани налазе. Због осетљивости целе ове операције не можемо говорити о детаљима. Али, могу рећи да без подршке САД-а, ова операција не би могла да се реализује», рекао је раније Тахири.

Тахири је као циљ Приштине навео намеру да врати све своје грађане, а да ће свако за кога се утврди да је био део терористичке организације, бити суочен са правдом.

Тахири је раније данас обавестио приштинску владу да је Европска унија затражила се информације о акцији враћања грађана Косова из Сирије.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »