Египћани потврдили останак Сисија на власти до 2030.

Изборна комисија Египта саопштила је да су бирачи на тродневном референдуму потврдили уставне амандмане који омогућавају садашњем председнику Абделу Фатаху ел-Сисију да остане на власти до 2030. године.

Овај референдум је оцењен као даљи корак у повратку на ауторитарни режим, осам година после продемократских протеста против ауторитарне власти председника Хоснија Мубарака. Лашин Ибрахим, председник изборне комисије, рекао је данас да је за амадмане гласало 88,83 одсто бирача,преноси Бета.

Иначе, излазност на тродневни реферудум је износила 44,33 одсто од укупног бирачког тела. Провладини медији, бизнисмени и посланици су јавно заговарали прихватање амандмана, док су власти претиле свима онима који су се изјаснили за бојкот референдума.

Опозиционе партије позивале су гласаче да одбаце референдум али имају мало утицаја у парламенту у коме су бројне присталице председника ел -Сисија.

Сиси је изабран 2014, на мандат од четири године затим поново изабран 2018. такође на четворогодишњи мандат, преноси Бета.

Уставним изменама се омогућава продужавање актуелног председничког мандата и право да се још једном кандидује за шестогодишњи мандат. Према садашњем Уставу, актуелни Сисијев мандат се завршава 2022.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »