Селаковић: Војска Србије пружа подршку јачању мира и стабилности

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, као изасланик председника Републике, уручио је данас одликовања припадницима Војске Србије и Министарства одбране поводом Сретења – Дана државности и Дана Војске Србије.

Селаковић је обраћајући се одликованима казао да му је припала изузетна част да у име председника Србије и врховног команданта Војске Србије, Александра Вучића, поздрави припаднике ВС и Министарства одбране на данашњи празник, који је установљен као сећање на један од најважнијих дана у нашој историји, који је означио прекретницу за слободу наше земље и почетак борбе за слободу – као сећање на почетак Другог српског устанка.

Према његовим речима, српски народ је колико су му то околности допуштале, покушавао да се изборимо мирним средствима, али када није било могуће, није искључивао ни оружане сукобе.

“Оружана борба за слободу била је све време праћена снажном дипломатском борбом где је највеће оружје била политика. Једном пробуђена жеља за слободом давала је снагу српском народу и војсци да се избори за своја права, изналазили смо начине да се одбранимо од свих изазова и недаћа и када смо се ослободили почели смо да градимо слободну државу, а кратке периоде мира користили смо за економско јачање, што је и тада и данас предуслов за јачање Војске”, казао је Селаковић.

Он је навео да борбе књаза Милоша нису биле ни мало лаке, као што није ни једна борба и да смо за два века постојања модерне Србије успели да остваримо више него импресивне резултате.

„Од устаничке војске данас имамо високо модерну и опремљену војску, међу првима у Европи донели смо Устав као гаранцију и темељ за право и слободу, изградили смо путеве, пруге, болнице, школе… и били смо више пута приморавани да то обнављамо. Зато су наши успеси већи“, навео је генерални секретар председника.

Истакао је да свих тих резултата не би било да се група наших предака, српских сељака жељних слободе, није одважила на борбу.

“На даншњи дан се сећамо тих подвига, јер знамо да су залог за данас и за нашу децу. Они су нам омогућили слободу. Министарство одбране и Војска Србије су током претходних година пружили подршку јачању мира и стабилности у Србији, али и у региону и сигуран сам да ће наставити као и до сада да испуњава професионално задатке”, казао је Селаковић.

Додао је да да ће имати помоћ државе, која ће бити само већа и боља.

“Наша војска, осим за сигурност и мир, у многоме доприноси научном, технолошком и сваком другом напретку. Зарад напретка Србије, боље и извесније будућности, позивам вас, као и врховни командант што чини, на јединство, саборност, са тежњом ка напретку, уз поштовање интегритета Србије”, рекао је Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »