Нотр Дам жале, а своје руше: Црногорци срушили родну кућу патријарха Варнаве

РОДНА кућа патријарха српског Варнаве Росића у Пљевљима у понедељак је — срушена. Уклањање скромног, приземног објекта у насељу Злодо извршено је, наводно, на захтев тренутних власника, а овом чину није се успротивио нико из општинске управе нити надлежних за бригу о културно-историјским објектима.

Булдожер на делу у Пљевљима,фото М.Дробњак

Овим чином Црна Гора је остала без споменика који је чувао сећање на једног од најважнијих поглавара СПЦ, који је у историји запамћен као велики борац против Конкордата из 1937. године који је знатно проширивао круг права Римокатоличке цркве.

Патријарх Варнава нашао се у средишту тзв. Конкордатске кризе, која је више година тресла позну Краљевину Југославију и која је један од најтежих сукоба државе и Српске цркве у новијој историји.

У пљеваљској локалној управи наводе да нису били обавештени да ће кућа патријарха Варнаве бити уклоњена.

Рушење куће у којој је рођен патријарх српски Варнава,фото М.Дробњак

У списку старих објеката предвиђених за рушење нема овог објекта. По овом питању нико нас није контактирао, а за рушење смо сазнали са друштвених мрежа — каже Мира Чоловић, из Секретаријата за уређење градског грађевинског земљишта.

Она тврди да власници објекта нису ни били обавезни да се обрате локалној управи за рушење.

Брисање са лица земље куће патријарха Варнаве, међутим, добило је и политичку арому. Опозиоциона Нова српска демократија (НСД) у томе јасно види наставак антисрпске политике у Црној Гори.

Фото ПВ портал.ме Некадашњи изглед куће патријарха Варнаве

Није битно чије је власништво била кућа у којој се родио патријарх Варнава, већ се поставља питање због чега није била под заштитом. Кућа је, нажалост, срушена чиме је настављена политика која стреми рушењу крстионице на Михољској превлаци и цркве на Румији. Власти у Црној Гори не желе да штите ни места ни објекте који су значајни за српски народ и српску културу — наглашава Милан Лекић из пљеваљског НСД.

Патријарх Варнава био је везан за свој родни крај. Запамћена је његова канонска посета 1935. године, као и покровитељство локалним удружењима.

Патријарх Варнава

НОТР ДАМ ЖАЛЕ, А СВОЈЕ РУШЕ

Актуелна власт се нуди да помогне наводно обнову катедрале у Паризу, а по Црној Гори руши или прети да ће да уклони светиње Српске православне цркве — истиче Лекић.

Током понедељка највише критика је упућивано на рачун локалне управе, јер су грађани замерили да локална управа није ништа урадила да се кућа заштити.

М.Дробњак

http://www.novosti.rs

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »