Масакр у Шри Ланки у режији локалних терориста

Дан жалости уз ванредно стање, полицијски час и ратна овлашћења војсци, проглашени су у Шри Ланки дан после осам, готово симултаних, напада на цркве и школе у острвској земљи на југу Азије, на дан католичког Ускрса. Нови биланс незапамћеног масакра на острву је најмање 290 убијених, од којих су 39 странци, док је више од 500 рањених.

Иако нико још није преузео одговорност за најгоре нападе у Шри Ланки у последњој деценији, незапамћене од краја 26-годишњег грађанског рата, када су се Тамилски тигрови борили за своју независну државу, министар здравља Раџита Сенаратне прецизирао је да су бомбаши самоубице припадници локалне екстремистичке групе «Нешнал тоухид џамат» (НТЏ) и грађани Шри Ланке.

Власти сумњају на њихову повезаност са странцима, као и да су обавештајне службе имале упозорења да ће се они догодити, али да нису реаговале.

Морамо да испитамо зашто нису предузете адекватне мере предострожности. Ни ја ни министри нисмо били обавештени — рекао је премијер Ранил Викремешинге.

Група НТЏ није до сада изводила велике нападе, али је скренула пажњу на себе прошле године уништавањем будистичких статуа. Верује се да је реч о групи која је настала од нешто познатије исламистиче организације Шри Ланка «Тоухид џамат», чији је антибудистички секретар Абдул Разик ухапшен пре три године.

Председник Шри Ланке Маитрипала Сирисена прогласио је ванредно стање у целој земљи. Мера су ограничене на борбу против тероризма и не угрожавају слободу изражавања. Уведен је и полицијски час, а наоружани војници и полицајци су на свим раскрсницама у центру Коломба. Улице су углавном празне, а радње затворене.

Први пут од краја грађанског рата 2009. године он је дао војсци широка, ратна овлашћења да хапси и приводи осумњичене. Председник је рекао и да ће затражити међународну помоћ у вези са помоћи нападачима изван Шри Ланке.

Ухапшене су 24 особе, а форензички тим владе саопштио је да је седморо бомбаша самоубица извело нападе на три цркве и три луксузна хотела у престоници Коломба и око ње.

Нешто раније је владин форензичар навео да је у само једном нападу, на хотел «Шангри-ла» у Коломбу, учествовало двоје бомбаша.

Владин аналитичар Аријанада Велианга рекао је да је анализом делова тела нападача установљено да су све остале нападе извршили бомбаши самоубице.

Први извештаји о нападима стигли су око 8.45 ујутру по локалном времену. Три цркве у Негомбу, Батикалоу и Коломбу нападнуте су за време ускршњих служби, а у исто време нападнута су и три раскошна хотела у Коломбу. Седма експлозија одјекнула је нешто касније у близини зоолошког врта у јужном делу Коломба, а осма се чула у насељу Дематагода, такође у Коломбу.

Двоје људи било је укључено у напад на хотел «Шангри-ла», по један нападач на «Синамон Гранд», «Кингсбери» и «Сент Ентони Шрајн» у Коломбу, Цркву Сент Себастијан у граду Негомбо и цркву Зион у граду Батикалоа. Два бомбашка напада неколико сати касније у гостионици и близу надвожњака на ободу Коломба још су под истрагом. Пронађено је скровиште и комби који су нападачи користили.

Има наговештаја да су планирани и други напади. Импровизована експлозивна направа, пластична цев дугачка 1,8 метара напуњена експлозивом, пронађена је у близини централног аеродрома у Коломбу.

Полиција је пронашла и 87 детонатора за бомбе на главној аутобуској станици, такође у Коломбу.

У годинама после завршетка грађанског рата у Шри Ланки 2009. године, који се завршио поразом Тамилских тигрова, долазило је спорадично до насиља. Припадници већинске, будистичке заједнице нападали су џамије и уништавали имовину муслимана. Због ових напада у марту 2018. године проглашено је ванредно стање.

УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИКАНЦИМА

Амерички Стејт департмент упозорио је туристе из САД, да је могуће да терористичке групе планирају нове нападе. У упозорењу се додаје да су потенцијалне мете туристичке локације, путничке станице, трговински центри, хотели, богомоље, аеродроми..

УБИЈЕНА ДЕЦА ДАНСКОГ МИЛИЈАРДЕРА

Оо четворо деце данског милијардера Андерса Холха Повлсена (46) троје је погинуло у нападу у Шри Ланки, где је породица дошла за ускршње празнике. Повлсен је власник међународног ланца одеће «Бестселер», највећи акционар у АСОС-у и највећи приватни земљопоседник у Великој Британији, посебно у Шкотској.

CA-News

ЖРТВЕ СА СВИХ СТРАНА СВЕТА

Већина жртава још није идентификована, а међу онима који јесу највише је грађана Шри Ланке. Има и странаца — Британаца, Данаца, Аустралијанца, Турака, Индијаца, један Португалац, Јапанац и Кинез. Међу првима је идентификована позната куварица из Шри Ланке Шанта Мајадуне, као и многи радници популарних хотела на острву.

Припадници политичке партије ЏДП из Индије, као и два инжењера из Турске изгубили су животе у нападу.

Двоје погинулих Аустралијанаца су чланови исте породице. Убијен је и унук парламентарца из Бангладеша шеика Фазулула Карима Селима.

Д. Савић

http://www.novosti.rs/

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »