«Истражити наводе Раде Трајковић и њене односе са привременим институцијама у Приштини и страним дипломатама»

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић указао је да је Рада Трајковић гостујући на Н1 данас најдиректније државу Србију оптужила за „државни тероризам» и убиство Оливера Ивановића и затражио да се утврди да ли она говори истину, односно каквим доказима располаже за тако опасне и бесрамне тврдње.

Rada Trajković (Foto Kim)

Он је указао да уколико, не говори истину, потребно је утврдити да ли у овом својеврсном ширењу панике и цртању мете има елемената правне одговорности.

«У свим цивилизованим друштвима мора постојати одговорност за јавно изговорену реч, и слобода говора не подразумева право да без икаквих консеквенци неосновано и без доказа блатите и клевећете кога желите», истакао је Ђурић у саопштењу.

Ђурић каже да лично не мисли да је овај напад на државу и демократски изабране представнике само чин политичке неодговорности или патолошке мржње Раде Трајковић према сопственој држави, иако је вероватно и то.

«Све, међутим, указује на то да је Рада Трајковић само један од учесника организоване кампање рушења угледа државе и њених институција, и сматрам да је, у циљу очувања друштвене стабилности, потребно утврдити ко са којим мотивом учествује у тој кампањи и ко је њен наручилац и инспиратор», наводио Ђурић.

Он од надлежних државних органа очекује да истраже наводе Раде Трајковић и природу њених односа са привременим институцијама самоуправе у Приштини и са појединим страним дипломатама са којима, како је и сама потврдила, одржава редовне контакте.

БРНАБИЋ: СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА РАДЕ ТРАЈКОВИЋ

Премијерка Србије Ана Брнабић сматра да је изјава Раде Трајковић, у којој је она оптужила Србију за државни тероризам, скандалозна.

«Не знам у којој другој земљи би се тако нешто дешавало, да без икаквих доказа, паушалним тврдњама оптужите председника Република за такву неку ствар. Потпуно супротно здравом разуму», изјавила је премијерка у насељу Рибница.

Према њеним речима, од «монструозног убиства» Оливера Ивановића најмање су имали да профитирају председник Србије Александар Вучић, Влада и Српска листа, додајући да је ситуација «управо супротна».

«Дакле, избори су прошли, Српска листа је тамо победила, разговарали смо са Оливером Ивановићем и није постојао ниједан једини разлог да ми на било који начин угрозимо живот Оливера Ивановића. Управо супротно. Нама је у највећем интересу стабилност на Косову и Метохији, поготово зато што су тамо Срби по први пут јединствени и сложни. То (убиство) је било у интересу свих, сем председника Републике,Владе и Српске листе коју она индиректно оптужује», рекла је Брнабић коментаришући изјаву Раде Трајковић.

Она је позвала Трајковићеву да изнесе доказе о томе како то «Александар Вучић опструира истрагу», како она твди.

«Она хоће да каже да пошто је он опструише, Приштина је спроводи? Стварно срамота. Навикли смо на свакојаке изјаве из дана у дан. На крају крајева, грађани ће одлучити о свему томе», рекла је Брнабић.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »