Џихад на Шри Ланци усмерен против целокупне хришћанске цивилизације. Милан Вукелић

Терористички напад на Шри Ланци на католички Ускрс сигурно је једна од најкрвавијих акција исламских екстремиста у последње време. У координасаним нападима бомбаша самоубица, на три цркве и три луксузна хотела у градовима Коломбо, Нагомбо и Батикалоа погинуло је 290 људи а више од 500 је повређено. Међу њима су и бројни туристи, становници САД, Велике Британије, Холандије, Кине…

Врло је битно нагласити да овај крвави пир није био усмерен против становника или власти Шри Ланке. Он је одигран под заставом џихада и усмерен је против целокупне хришћанске цивилизације. До сада, ни једна исламска екстремистичка организација није преузела одговорност за напад, али сумња се на локалну, не толико познату Нешнл Тауид Жамаа (National Thowheed Jamath), која је већ најављивала овакве акције. На бројним џихадистичким сајтовима симпатизери Исламске државе, најпознатије џихадистичке групе, величају акције својих „сабораца“ из Шри Ланке, истичући да је то освета за недавни масакр над муслиманима на Новом Зеланду.

Просто је невероватан податак да су власти Шри Ланке имале информацију да је овакав напад могућ и да нису реаговали и покушали да га спрече. Наиме, шеф полиције Шри Ланке Пујут Џајасундара десет дана пре овог немилог догађаја упозорио је водство безбедносних служби да џихадисти самоубице спремају напад, али они га очигледно нису озбиљно схватили. Последице су нам, нажалост, свима добро познате…

Аутор овог текста мишљења је да су власти Шри Ланке били преоптерећени вишедеценијским сукобом са Тамилским тигровима, који су се борили за независност области на северу и истоку земље, и да су потпуно запоставили активности радикалних исламских организација као и идеологију коју они практикују ! Исламски екстремисти залажу се за стварање пан-исламског халифата као из времена Мухамеда, који ће обухватати цео свет и којој ће се владати по шеријатском верском праву. Идеологија исламског фундаментализма свет дели на дар ал харб (свет рата) и дар ал ислам (свет ислама). Ова два света морају бити у константном сукобу, све док цео свет не постане јединствена исламска држава. До мира може доћи само привремено, али такво стање не сме трајати дуже од десет година.

Чињеница је да су екстремисти у Шри Ланци успели да остваре један од главних циљева тероризма, а то је да створе атмосферу у којој преовладава страх. Постоји велика могућност да џихадисти понове овакав напад у будућности и то је оно на шта сада треба посебно обратити пажњу.

Аутор текста:
Милан Вукелић
Докторанд Факултета политичких наука у Београду, специјализован за питања исламског фундаментализма и екстремизма

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »