Жељко Комшић: Власт може бити формирана уколико Додик и СНСД пристану на пут БиХ у НАТО

Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић изјавио је данас да је могуће формирати нови Савет министара БиХ ако Милорад Додик и његов Савез независних социјал-демократа (СНСД) пристану на НАТО пут БиХ.

Не можемо сви бити увек победници. Могуће је именовати мандатара, с тим што ће у том случају Додик и СНСД морати да прогутају жабу када је реч о НАТО“, рекао је Комшић, пренела је регионална Н1 телевизија.

Он сматра да све стране у БиХ имају обавезу да траже излаз из кризе која је наступила због неформирања нове власти на државном нивоу.

„Мислим да можемо изаћи из ове ситуације. Мислим да се то мора десити најкасније до половине маја, јер је реч о роковима које су нам дали људи из Европске комисије када је реч о даљњем наставку пута БиХ ка ЕУ“, истакао је Комшић.

Упитан да прокоментарише намеру РС да уведе резервни састав полиције РС, Комшић је казао да о томе није разговарао са председавајућим Председништва БиХ и лидером СНСД Милорадом Додиком.

„Њему је јасно шта ће уследити ако настави тим путем. Нико неће седети скрштених руку, то је сигурно. То је варијанта Б, план Б. План А је да стабилизујемо и смиримо ситуацију, да формирамо власт и да се окренемо послу, да не звецкамо оружјем“, навео је он.

Комшић је оценио да Додик мора да се одлучи „куда вози“, додавши да мора да одлучи хоће ли ићи с причом са Сарајево бизнис форума, када је говорио о БиХ као стабилној земљи, или ће се вратити у прошлост „са оном причом са којом је добио изборе“.

„Ја знам да то неће бити лаган избор за њега, али он ће ту одлуку морати да донесе. Препоручио бих му, ако ће прихватити савет, на његовом месту, ја бих одабрао ову причу са СБФ-а као неку врсту његове будуће политике“, рекао је хрватски члан Председништва БиХ.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »