Врховни вођа Ирана именовао новог вођу Револуционарне гарде

Недавно су Сједињене Државе прогласилеирански Револуционарни гардијски корпус терористичком организацијом. Није одмах јасно да ли је именовање повезано са потезом САД-а, јер извештаји нису навели разлог за смену.

© REUTERS / Tasnim News Agency

«Врховни вођа именовао је бригадног генерала Хосеина Саламија за новог врховног команданта Гарде, који ће заменити Мохамада Алијафарија», јавила је државна телевизија.

Подсетимо, 8. априла, амерички председник Доналд Трамп објавио је да Сједињене Државе стављају иранску Револуционарну гарду на своју листу терориста.

Образлажући одлуку, Вашингтон је оптужио и елитне снаге Ирана за учешће у терористичким активностима, као и за финансирање тероризма.

Као одговор на то, иранско министарство спољних послова предложило је да Врховни савет за националну сигурност земље укључи централну команду Сједињених Држава(CENTCOM) у своју листу терористичких група.

Тензије између Сједињених Држава и Ирана ескалирале су од када се прошле године Вашингтон повукао из иранског нуклеарног споразума и поново увео санкције против Техерана.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »