„Симболични“ поклон: Мета даривао двоглавог албанског орла Ђукановићу

За мало мање од годину на месту председника Црне Горе, Мило Ђукановић добио је девет поклона, од којих је трећина стигла из Ватикана.

Највреднији међу њима је дар од папе Прања маслинова гранчица. Први поклон од како је инаугурисан на Цетињу 20. маја стигао је месец дана касније од државног секретара Свете столице Пјетра Паролина. Паролин је приликом посете Црној Гори крајем јуна председнику даривао „Монографија: Капела Паолина“ вредну 65 евра.

Председник је четири месеца касније боравио у званичној посети Ватикану. Са папом се састао у Апостолској палати,од којег је на дар добио минијатуру маслинове гране у бронзи са посветом. Ђукановић је Агенцији за спречавање корупције пријавио да је овај дар вредан 200 евра.

Истог дана се поново сусрео са државним секретаром Свете столице, од којег је добио 60 евра вредну монографију „Град Светог Петра: Историја, уметност, благо“.

Крајем јула прошле године је од премијерке Румуније Виорике Данчиле добио сет од четири керамичке здјеле са румунским фолклорним мотивима. Овај сет процијењен је 100 евра, преносе „Вијести“.

Почетком октобра је од председника Европског парламента Антони ја Тајанија добио звезду са логом те институције од Бацарт стакла вредну 150 евра.

Од амбасадора Индонезије у Црној Горе Харија Ричарда Џејмса Кандуа је почетком децембра, приликом опроштајне посете, добио минијатуру краљевске кочије у сребру вредну 200 евра, а само дан касније порцеланску здјелу од председавајућег Спољнополитичког одбора у парламенту Турске Волкана Бозкира процијењену на 70 евра.

У јануару ове године је добио 200 евра вредног урамљеног двоглавог орла, филигрански рад са позлатом, од албанског колеге Иљира Мете, а почетком марта од грчког колеге Прокописа Павлопоулоса посребрену кутију са националним грбом и његовим потписом. Ова кутија вредна је 100 евра.

Укупна вредност свих пристиглих поклона, стоји у регистру Агенције, процењена је на 1 145 евра.

Сви поклони вредни преко 50 евра, сходно Закону о спречавању корупције, постају државна имовина. Законом је прописано да јавни функционер не сме примати поклоне, осим протоколарних и пригодних поклона.

Према Закону, орган власти дужан је да извод из евиденције поклона достави Агенцији до краја марта текуће године за претходну годину. Ко то не уради, пријети му новачана казна од 10 000 до 20 000 евра.

ИН4С

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »