На изборима у Украјини могао је победити Лукашенко

Популарни комичар Владимир Зеленски је успео да победи на председничким изборима у Украјини, пошто је гласање представљало протест према садашњем систему у тој земљи. Исто тако, председничко место у Украјини је могао да заузме и белоруски лидер да је имао могућност да учествује на изборима – управо он има највише симпатија у Украјини.

Према подацима анкете коју је направио аналитички центар „Нова Европа“, од свих светских лидера које би Украјинци желели да виде за председника, најпопуларнији је Александар Лукашенко. Симпатије према њему је изразило више од 13 одсто Украјинаца. Канцеларка Aнгела Mеркел је је добила упола мање гласова, а амерички председник Доналд Трамп три пута мање.

У украјинском друштву има велике жеље за променама. Привлачан образац становницима земље је, како се показало, Белорусија. Свиђа има се ред, чистоћа, начин Лукашенковог владања: он се жестоко бори против корупције и лењих чиновника.

Посматрачи оцењују да се у симпатијама већине Украјинаца према Лукашенку одражава жеља за побољшањем односа са Русијом.

„Није толико популаран сам Лукашенко колико је потребан лидер који јасно говори о државним интересима. Председник Белорусије стално говори о потреби европских интеграција, што ствара одјек код људи. У Украјини је створен образ Белорусије као државе која је социјално орјентисана, где нема олигарха. У Украјини је и даље присутна жеља за евроазијским интеграцијама, социјалном правдом у лику руководства совјетског типа“, уверен је политиколог Владимир Рогов.

Други круг избора у Украјини одржан је јуче, а нови председник земље је Владимир Зеленски, који је освојио више од 73 одсто гласова.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »