Избори у Северној Македонији: У други круг иду Пендаровски и Давкова

У Северној Македонији ће бити одржан други круг председничких избора у којем ће снаге одмерити кандидат коалиције окупљене око владајућих странка Социјалдемократског савеза и албанске ДУИ Стево Пендаровски и кандидат ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова.

Прелиминарни резултати Државне изборне комисије, на основу пребројаних готово 100 одсто гласова, показују да је Пендаровски освојио 42,83 одсто гласова, а Сиљановска Давкова незнатно мање — 42,25 одсто.

У бројкама то значи да је 322.605 грађана гласало за Пендаровског, а 318.247 за Давкову.

Трећи кандидат кога подржава Савез за Албанце и Беса, Бљерим Река освојио је 10,34 одсто гласова, пренела је агенција МИА.

С обзиром да у првом кругу нико није добио више од 50 одсто гласова, у другим кругу учествују два кандидата која су освојила највише гласова у првом кругу.

Изласност је 41,78 одсто, односно 753.267 грађана са правом гласа.

Други круг гласања требало би да буде одржан 5. маја.

Гордана Сиљановска Давкова на гласању / Фото: Танјуг-АП

За председника ће у другом кругу бити изабран кандидат који је добио већину гласова, под условом да на гласање изађе више од 40 одсто од укупног броја уписаних гласача у бирачком списку, односно 723.253 гласача.

Уколико и у другом кругу не буде испуњен излазни цензус, према Уставу се понавља цео изборни поступак.

ВЕЛИКЕ ВЕЖБЕ СА САД

У Северној Македонији од 20. маја до 15. јула биће одржана војна вежба «Одлучни удар» у којој ће учествовати по 2.000 македонских и америчких војника.

Заједничка вежба Армије Северне Македоније и Европске команде Војске САД биће спроведена у неколико фаза и у њој ће учествовати и 100 припадника војске Црне Горе и по 25 Бугарске, Литваније и Албаније, уз више стотина возила.

Према Влади Северне Макдоније, то ће бити највећа војна вежба у овој земљи до сада, која манифестује савезничку помоћ чланству Северне Македоније у НАТО.

М. СТАНЧИЋ/Агенције

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »