Гостовање Вељка Одаловића у Јутарњем програму РТС: Више од 11.000 лица несталих

У Загребу је одржана Регионална конференција о решавању питања несталих особа. Генерални секретар Министарства спољних послова и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић каже да су изашли са плановима за наредни период, да ће то првенствено бити рад на терену и да је листа Београда и Приштине консолидована као заједничка листа несталих лица.

Вељко Одаловић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао је да се административне линије не могу поставити као међа у тражењу несталих лица и да је договор да се уради активна листа несталих лица по абецедном реду, где би све жртве изједначили и представили јавности без обзира из које су земље.

„Око 11.712 лица се води као нестало. Имамо инфоирмације да су нека лица смртно страдала,  али то ће бити жива листа која ће се ажурирати. Важни је рећи да та листа има идентичан приступ према свакој жртви, абецедни ред и та лица ће се изједначавати. Разговарали смо и и о око тога да со око 4.000 тела налаз у мртвачницама на простору бивше СФРЈ. Немогуће је ова питања решавати у административним границима. Налазили смо тела и по неколико стотина километара далеко од нестанка а нека и намерно сакривена“, каже Одаловић.

Нагласио је да су изашли са плановима за наредни период, првенствено ће то бити теренски рад и спремиће се један извештај који ће бити представљен на још једној седници регионалног карактера.

Каже да је суштина да се дошло до заједничког нуклеуса.

„Листа Београда и Приштине консолидована је као заједничка листа и желимо као такву да је унесемо у регионалну базу. На састанку Радне групе за нестала лица предложићемо да она донесе закључак“, каже Одаловић, додајући да су је већ предали и да то не би требао да буде проблем.

Одаловић каже да око 1.653 се води као нестала лица на Косову и Метохији.

„Више од 50 одстоо случајева смо решили, иако је и даље огроман број несталих. Најавили смо проверу две локације у Србији и локације на простору КиМ од од Кошара до Лапушника и у мају мецсецу ћемо договорити динамику „, каже Одаловић.

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије сматра да отварање Конзуларне канцеларије Србије у Дрвару представља  присуство Србије у тој општини БиХ као најдиректнија веза и спона матице са српским народом који живи на тим просторима

Коментаришући најновији потез Приштине, односно писмо Кадрија Весељија Конгресу САД у којем предлаже да се усвајањем резолуције омогуће „формално признавање историјске неправде“ тако што би осудили наводне злочине против човечности на Косову током 1998. и 1999. године, Одаловић каже да су Весељи и његови партнери у Приштини још једном су показали елементарну политичку и дипломатску неписменост.

„Траже да се осуде наводни злочини Србије у прошлости, док и даље траје терор над Србима на КиМ. Занимљиво је у ком правцу ће се даље развијати и ко ће бити препознат као ратни злочинац, јер за злочине над Србима нико није одговарао“, каже Одаловић.

На састанку у Берлину очекује да ће ЕУ, првенствено Француска и Немачка  направити договор са САД и да они буди медијатори и да без подршке Вашингтона, Кине и Русије ниједно решење се не може постићи  и да све то све то мора проћи Савет безбедности УН.

Извор: РТС

Извор: Танјуг

The post Гостовање Вељка Одаловића у Јутарњем програму РТС: Више од 11.000 лица несталих appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »