Дрецун: Космет постаје база за терористичке нападе на хришћане

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да се враћањем џихадиста са сиријског ратишта на Космет угрожава цели регион, а ова покрајина постаје база за извођење терористичких напада на хришћане, првенствено Србе.

Он каже да је са Космета готово 500 екстремиста отишло да се бори у редовима џихадиста, првенствено у „Исламској држави“ и „Ал каиди“, од којих су многи погинули, али су се многи и вратили на Косово.

«Џихадисти, када се врате у регион, не иду путем ресоцијализације, већ вероватно настављају са ширењем радикалне идеологије, што угрожава цели регион,» каже Дрецун.

Он додаје да су повратници џихадисти оспособљени за војна, терористичка дејства, имају међународне контакте, те да сада Космет и регион могу да послуже, не само као логистичка база за регрутовање џихадиста, већ и за извођење терористичких акција и нападе на циљеве.

«Циљеви су хришћанско становништво, првенствено српско,» рекао је Дрецун, додајући да ће се џихадисти сада концентрисати на извођење терористичких напада овде.

Он каже да увек постоји опасност да „Исламска држава“ злоупотреби децу, али и да се генерално злоупотребе џихадисти за извођење акција које покрећу тајне службе.

«Чини ми се да је главна опасност од промјена начина деловања Исламске државе јер ће од сада вршити диверсификацију из свог деловања, будући да су потпуно разбијени у Сирији и Ираку. Један правац им је ка Азији, а други у Африци,» навео је Дрецун.

Он сматра да ће у наредном периоду Европа сигурно бити подручје на којем ће покушати да ојачају своје деловање.

Дрецун каже да Приштина води пропагандни рат, јер се плаши да истина не исплива на видело када Специјализовано тужилаштво подигне оптужнице.

«Упорно говорим да би подизање оптужница разоткрило истину о деловању терористичке ОВК. Јавна је тајна међу Албанцима какве су злочине чинили припадници ОВК, али су неспремни да се са тим злочинима суоче и да их признају,» рекао је Дрецун.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »