Противпожарни систем у Нотр Даму био неисправан?

Француски истражитељи сматрају да је пожар на катедрали Нотр Дам почео у средишту крова и да је можда постојао проблем са противпожарним системом, открио јеполицијски извор за ЦНН, након што су прегледани бројни аматерски видеозаписи и фотографије пролазника који су се затекли на месту пожара у понедељак.

Исти извор каже да се истражитељи сада концентришу на два потенцијална проблема везана за избијање пожара.

Прво, могуће је да је постојао проблем са сензорима за ватру, а други проблем води према дизалици за раднике на скели, али око тога нису открили више детаља.

Што се тиче проблема сензора за пожар, два редара у катедрали изјавила су полицији да су први пут приметили ватру кад је већ куљала три метра у ваздух око 18.40 сати, што указује на то да сензори можда нису исправно радили, рекао је полицијски извор ЦНН-у.

Први аларм је зазвонио у 18.15 сати. На сигурносним контролним екранима у катедрали Нотр Дам бљеснуо је сигнал који показује да сензор шаље упозорење.

Према полицијском извору, двојица редара отишла су да провере локацију, али у то време нису видели ништа. Када је други аларм зазвонио у 18.43 сати они су отишли на врх катедрале и тада су видели пламен.

Уз то, париски тужитељи истражују да ли је кратки спој у инсталацијама изазвао пожар који је захватио катедралу.

Судски извор изјавио је да «не искључују никакву хипотезу у овој фази», рекавши да то није њихов једини смер истраге.

У време пожара катедрала је била у фази обнове. Неки су бацили сумњу на фирме које су се бавиле радом на 150 годима старом торњу, који се у понедељак срушио, док је око њега куљао пламен, преноси Б92.нет.

Од четири фирме које су склопиле уговоре за обнову у Нотр Даму, две су — фирме за скеле »Еуропе Ећафаудаге» и конзерватори уметности »Соцра», имале радове, али ни једна од њих није имала раднике у време избијања пожара.

Пожар је девастирао велике делове 850 година старог здања пре него што су га ватрогасци конацно успели угасити после девет сати борбе с ватреном стихијом.

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »