Председнички избори у Македонији: Борба за победу или цензус?

У Северној Македонији данас ће бити одржани шести председнички избори од стицање независности ове државе 1991. године и први после промене уставног имена у Републику Северну Македонију, а на којима ће грађани бирати између три универзитетска професора, од којих је једна жена.

У првом изборном кругу председничких избора право да гласа има 1.808.131 грађанин, који могу да бирају између кандидата владајуће коалиције Социјалдемократског савеза и ДУИ Стеве Пендаровског, незавиног кандидата кога подржава највећа опозициона странка ВМРО-ДПМНЕ Гордане Сиљановски-Давкове и независног кандидата који су подржали опозиционе албанске странке Алијанса за Албанце и БЕСА, Блерим Река.

Ово су први избори након потписивања Преспанског споразума и промене уставног имена у Републику Северну Македонију.

Посебност ових избора је и што ће први пут највећа македонска и највећа албанска странка наступити за заједничким, такозваним консензуалним кандидатом.

Према резултатима анкете коју је спровео Македонски центар за међународну сарадњу (МЦМС) и Инситут за демократију Социетас Цивилис (ИДСЦС), кандидат владајуће коалиције Стево Пендаровски ужива подршку 27,2 одсто испитаника, кандидаткиња опозиционог ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска-Давкова 23,5 одсто, а кандидата албанске опозиције у Северној Македонији Блерим Реку 11 одсто анкетираних.

Међутим, неће то бити само борба за место шефа државе, већ и за достизање бирачког цензуса, јер ће, према слову закона, избори бити валидни само ако на биралишта изађе више од 40 одсто од укупног уписаних у бирачки списак.

Уколико у првом кругу нико не добије више од 50 одсто гласова изашлих на изборе, у другим кругу учествују два кандидата који су освојили највише гласова у првом кругу.

Други круг требало би да буде одржан 5. маја.

За председника ће бити изабран кандидат који је добио већину гласова, под условом да је гласало више од 40 одсто од укупног уписаних гласача у бирачком списку, односно 723.253 гласачи, према члану 121, став 3 Изборног законика Северне Македоније.

Уколико и у другом кругу не буде испуњен излазни цензус, према слову Устава, понавља се цео изборни поступак.

Достизање цензуса од 40 одсто излазности је једна од главних тема која забрињава актуелну политичку елиту у Северној Македонији.

Премијер Зоран Заев, иако је изразио наду да ће избори бити, како је казао, 100 одсто успешни, ипак је изјавио да уколико не буду били успешни, могућа је нова политичка криза.

Он је додао да постоје правне могућности да се поново отвори устав, те да у случају не достизања цензуса од 40 одсто у другом кругу избора, посланици усвоје нови уставни амандман који ће омогућити избор шефа државе у Собрању или без цензуса у другом кругу гласања.

Док албанске странке прихватају предлог да се председник бира у македонском Собрању, владајући Социјалдемократских савез и опозициони ВМРО-ДПМНЕ не изражавају “велике симпатије” ка таквом моделу.

Гласање у првом и другом кругу председничких избора у Северној Македонији ће пратити 3.094 домаћих посматрача, као и 419 посматраца из иностранство, саопштила је Државна изборна комисија.

 

 

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »