Jovanović: Sumnjivi tenderi Gorana Vesića za turske autobuse

Odbornička grupa „Savez za Srbiju“ saopštila je da je naprednjačka vlast u Beogradu „na dva sumnjiva tendera za nabavku 240 novih autobusa, umesto domaće firme „Ikarbus“ izabrala tursku BMC i kinesku „Hajger“ (Higer)“.

Ovo je danas izjavio šef te odborničke grupe i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović.

„Godinama smo slušali napade na račun prethodnih vlasti zbog kupovine stranih autobusa ’Solaris’, da bi sada najveći kritičar te kupovine, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, odlučio da se kupe turski i kineski autobusi“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je istakao da je od 2008. godine do 2013. godine kupljeno je 157 „Ikarbusovih“ autobusa, dok je od tada kupljeno samo 90 autobusa od tog domaćeg proizvođača.

„Autobusi ’Solaris’ su nabavljeni jedino na tenderima koji su finansirale Evropska banka za obnovu i razvoj ili Evropska investiciona banka, poštujući njihovu proceduru i smernice. Zašto grad sada, budući da je novac obezbeđen komercijalnim kreditima, nije kupio autobuse od ’Ikarbusa’, nego od Turaka i Kineza“, upitao je Jovanović.

Zašto je tender „crtan“ za te strane proizvođače time što je traženo da je kompanija proizvela 4.000 autobusa u prethodne tri godine, sa ekstremno kratkim rokom za isporuku i minimalnom kubikažom motora koja je smanjena u odnosu na onu koja se za Beograd standardno kupuje, dodao je Jovanović.

„Pozivamo nadležno tužilaštvo da istraži da li je tokom ovakvog tendera bilo elemenata krivičnih dela od strane Gorana Vesića i drugih odgovornih lica iz gradske uprave“, istakao je Jovanović.

Vrednost oba tendera je 45 miliona evra.

Ova vest Jovanović: Sumnjivi tenderi Gorana Vesića za turske autobuse je objavljena na Savez za Srbiju.

Source: Савез за Србију (https://savez-za-srbiju.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »