Дачић: У Лозници додељено 30 станова избегличким породицама из БиХ и Хрватске у оквиру Регионалнoг стамбенoг програма

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на свечанoj додели кључева за 30 станова избеглицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске у оквиру Регионалнoг стамбенoг програма (РСП) – Потпројекат 4:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Велико ми је задовољство што имам прилику да вам се обратим на овом свечаном догађају којим заједно обележавамо нови почетак за тридесет избегличких породица из БиХ и Хрватске, који ће данас добити свој дом у Лозници, у оквиру Потпројекта 4 Регионалног стамбеног програма.

У оквиру поменутог потпројекта, предвиђена је додела укупно 1.382 стамбене јединице. До сада је додељено више од пола тј. 787, укључујући 30 станова чије ћемо кључеве данас уручити. Задовољство ми је да истакнем да је у Лозници, осим ове зграде испред које стојимо, у току градња још две зграде, такође са по 30 станова. Тиме ћемо омогућити да 90 избегличких породица у Лозници добије свој дом.

Немерљив је допринос који у изградњи станова дају локалне самоуправе, будући да уступају земљиште за градњу станова и сву инфраструктуру, и управо зато велику захвалност дугујемо и градоначелнику Лознице Видоју Петровићу.

Као и у претходним приликама, и данас желим да нагласим да избегла лица са простора бивше Југославије, после више од 20 година избеглиштва, заслужују сигурност и повратак достојанства, и да у том смислу решавање избегличког питања представља најважнију моралну обавезу државе и међународне заједнице. То је обавеза коју, заједно са нашим партнерима, доследно и одговорно испуњавамо, и што је важније постижемо значајне резултате. Са задовољством могу да истакнем да се станови граде на више од 40 локација широм Србије: у Нишу, Новом Саду, Старој Пазови и другим местима, а посебно ме радује што могу да најавим да ћемо ускоро бити у прилици да уселимо станове у Неготину и Кладову.

Спровођење Регионалног стамбеног програма јесте дуготрајан, мукотрпан и комплексан процес, али не и немогућ, што се и данас овде потврђује. Зато захваљујем и свим нашим партнерима који су допринели његовом развоју и напретку – Европској унији, Сjедињеним Америчким Државама, Немачкој, Швајцарској, Италији, Норвешкој, Данској, Турској, Луксембургу, Кипру, Румунији, Чешкој, Словачкој и Мађарској и свим другим донаторима. Од посебног значаја је подршка Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице и ОЕБС-а у спровођењу Програма, а суштинска је и улога Развојне банке Савета Европе у управљању донаторским фондом.

Драги пријатељи, сећања која носите са собом из тешких дана нико не може да вам избрише или улепша, нити да вам врати оно што сте изгубили и оставили за собом. Зато вам од срца желим да од данас имате за будућност само спокојне и ведре успомене које ће вам вратити осмех на лица.

Велика ми је част што сам овде са вама и што сам у прилици да делим радост вашег новог почетка. Нека Лозница буде ваш нови дом, а ја вам од срца желим да у њему живите безбрижно и срећно.

Хвала!“

Извор:МСП

The post Дачић: У Лозници додељено 30 станова избегличким породицама из БиХ и Хрватске у оквиру Регионалнoг стамбенoг програма appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »