Артман: Тровање Праљка помогла екипа која је била на суђењу

До данас није познато како је пензионисани генерал хрватске војске Слободан Праљак, који је извршио самоубиство у сред суднице Хашког трибунала, унео отров који је попио у директном телевизијском преносу, иако су вођене истраге о томе.

 

Бивша портпаролка Хашког трибунала Флоренс Артман има, међутим, одговор на то и за хрватски портал Еxпреш.хр каже да се зна да је то «учинила екипа која је ушла да присуствује суђењу».

«Он није могао то да поседује у притвору, што свакако баца сумњу на његов адвокатски тим, евентуално некога из амбасаде, углавном некога ко је имао приступа Праљку пре уласка у судницу», навела је Артманова.

Праљак је самоубиство извршио 29. новембра 2017. године чим је чуо пресуду, којом је осуђен на 20 година за ратне злоцине у предмету који се односио на Херцег-Босну.

Он је такође оставио два опроштајна писма, и то два дана пре изрицања пресуде, која сугеришу да је своје самоубиство пажљиво припремао.

Међутим, холандско тужилаштво није успело да докаже како је Праљак добио цијанид којим се убио у судници након изрицања пресуде, преноси Блиц.

«Праљак је дуже време размишљао о самоубиству», закључило је Тужилаштво.

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »