Вучић: «Ма колико нас неко притискао да уводимо санкције Русији, ми то нећемо урадити»

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је Србија чврста и јасна по питању војне неутралности, да је на европском путу и да жели да буде чланица ЕУ, али и да сачува најбоље, пријатељске односе са Русијом и Кином.

(Фото: Лола Ђорђевић)

«Ма колико нас неко притискао да уводимо санкције Русији, ми то нећемо урадити, нити је Русија уводила санкције нама, нити ћемо ми њима», рекао је Вучић је на скупу «Будућност Србије».

Он је навео да ће Србија остати војно неутрална, јер жели да има снагу да чува своје небо, чува своју земљу.

«Не треба нам ничија помоћ, јачаћемо војску, одбрамбене снаге из године у годину», рекао је Вучић и подсетио да је Србија, када је он постао министар одбране, имала само један авион који није могао увек да полети, а да сада војска има 17 мигова 29, који ће до краја године бити опремљени најмодернијим системима.

То нам, каже, не треба за напад на некога, већ да сачувамо мир и будућност за нашу децу.

«То радимо као што се боримо за смањење јавног дуга, хоћемо да им оставимо сигурну будућност, границе, небо, да знају шта је њихова земља, коју не смеју никоме да дају», рекао је Вучић.

(Фото: Лола Ђорђевић)

 ЗА СРБИЈУ НАЈВАЖНИЈИ МИР И НАТАЛИТЕТ

Две су ствари најважније за будућност — Србија која расте у миру, безбедна и сигурна, и Србија која рађа сваког дана и пуни се новим нараштајима и новим генерацијама, рекао је председник Александар Вучић и најавио је још већа улагања у популациону политику.

Све нас је, каже, мање, па је џабе све што се ради, све отворене фабрике, ИТ стручњаци, ако не будемо имали деце, па је важно да бринемо колико ће нас бити.

«Молим вас да то разумете, у свим градовима се рађа много мање деце него што људи умире. Губимо села и градове, национални опстанак је угрожен. Нормално је да бринете о каријерама и свему, али вас као бога молим, брините о деци, о будућности Србије, јер без деце нема ни будућности Србије», замолио је председник.

Он је рекао да су деца и млади наш поглед напред, који обавезује и даје перспективу.

Због њих правимо Србију, њима је остављамо, указао је Вучић.

Скуп у Београду (Фото: Лола Ђорђевић)

ММФ И СВЕТСКА БАНКА ПРЕДВИЂАЈУ ДА ЋЕ СРБИЈА БИТИ НОСИЛАЦ ПРИВЕДНОГ РАСТА У РЕГИОНУ

Србија ће бризном ракете да иде напред, уверен је председник Србије Александар Вучић, а у говору на скупу Будућност Србије пренео је да ММФ и Светска банка предвиђају да ће Србија бити носилац приведног раста у региону, са кумулативним растом, који ће на крају 2023. бити за чак 21,1 одсто већи него у 2018.

«Можда ћете рећи, ‘јес мало блесав Вучић, али…’», навео је он и истакао да жели да пренесе шта кажу ММФ и Светска банка за Србју за наредних пет година.

Вучић је рекао да то каже да би грађани видели каква их будућност чека у наредном периоду.

«Кажу да ће српска првиреда у наредном петогодиншњем период расти просечно годишње за четири одсот. На крају 2023. БДП ће бити кумулативно већи у односу на 2018. за чак 21,1 одсто. Ниједна земља са којом се Србија граничи неће имати виши кумулативни раст од српског».

Вучић је навео да ће према пројекцијама Светске банке Србија 2020. бити носилац раста региона са реалним повећањем привредне активности од четири одсто, док ће остале земље Западног Балкана бележити спорији раст.

«ММФ превиђа да ће БДП по глави становника, што је показатељ животног стандарда, 2023. изности 10.394 долара, што је у односу на 7.207 долара у 2018. повећање од 44 одсто. То је оно што они они виде у Србји због наше озбиљности што сте ви урадили у претходном периоду. Јер, овакве пројекције не долазе за неодговорна и неозбљна руководства, истакао је председник.

Како је рекао, то значи да ће Србија бризном ракете да иде напред, али да је зато потребно само да сацувамо мир.

Председник Александар Вучић подсетио да је, када је преузео власт, затекао «ужарени огањ», који је требало прво угасити, па онда, из пепела, подизати Србију.

С тим у вези он се посебно захвалио коалиционим партнерима Ивици, Александру, Милану, а посебно због свега у Војводини и међународних односа Иштвану Пастору.

„У здравству нисмо постојали, нису нас мерили у Европи. За пет година успели смо да претекнемо десет земаља ЕУ, да градимо и да сваког дана напредује и9зградња Клиничког центра у Београду, обнова болница и домова здравља“, објаснио је он.

Указао је да је пре само пет година почело да се ради оно што су људи чекали 75 година, а то је да неко гради аутопутеве ка источној и јужној Србији, додајући да ћемо имати аутопут до Чачка, а онда ће се продужити ка Ужицу, Котроману, Вишеграду, па даље према Ивањици, Дугој Пољани, Бољару, граници са Црном Гором.

Најавио је да ће за месец или месец и по бити отворен аутопут кроз Грделичку клисуру, па кроз Нишавску клисуру према бугарској граници.

Навео је и да се ради на реконструкцији пруга, те да ће за 2,5 године до Будимпеште да се стигне за два и по сата.

То је, како је нагласио, могуће само захваљујући политици будућности и марљивости.

„Када неко болује од рака немојте да лажете да ћете га излечити аспирином и соковима, већ је то могуће само најтежим терапијама. Тамо смо излечили Србију, која је била на ивици амбиса. Хвала што сте веровали у то“, поручио је Вучић.

Захвалио се посебно пензионерима који су прошли кроз тежак период.

Нагласио је да сада Србија има здрав систем, четврту годину заредом има суфицит у буџету, што никада у српској историји није имала.

Казао је да жели да такво стање у буџети буде још и наредних пет и шест година, и да верује да је то могуће. Истакао је да имамо чврст динар и озбиљну владу која не лаже народ.

(Фото: Лола Ђорђевић)

БЕЗ ВАС ОВОЛИКО НЕ БИХ МОГАО ДА БРАНИМ КОСМЕТ НИ ПРЕД КИМ

Данас разни емисари из целог света долазе у Београд да ми кажу — учини нешто за Албанце, умили се мало њима, да би укинули таксе на српску робу, а мој одговор је да ништа нећемо учинити, јер Приштина мора да укине таксе, да би се разговарало, поручио је вечерас председник Александар Вучић.

«Мој одговор, наш одговор, одговор јединствене Србије, без обзира што то неће бити лако учинити је — ништа нећемо да учинимо. Много тога смо учинили, ред је да се ви понашате цивилизовано, нормално», рекао је Вучић.

Он је истакао да није нормално да се уводе таксе на робу у 21. веку и да могу да прете, да врше притисак какав хоће, Србија је рекла — повуците таксе, разговараћемо.

«А, ми вама да чинимо уступке, да бисте рекли да је Србија понижена и поражена… наш одговор је јасан», рекао је председник Србије.

Он је нагласио да постоји само једна ствар коју је горе изгубити од главе, и која је најскупља на свету — образ, и то, поручио је, не би требало да забораве ни они на Западу, ни Албанци.

«Образ је најскупља ствар на свету. Немојте никад да покушате Србији да га укаљате», подвукао је Вучић.

Он је пренео да је данас на скуп у Београд са КиМ дошло око 7.500 људи, а да десетак аутобуса није било дозвољено да пређу административни прелаз.

Како је рекао, када је видео толики број Срба са КиМ, није се само радовао томе, иако му је неизмерно драго, јер је то за њега и највећи терет око врата, који је неко могао да му стави.

«Знам колика је моја одговорност и брига за људе на КиМ. Неће нам бити лако и зато још једном хвала што сте у оволиком броју дошли. Без вас оволико, не бих могао да изађем пред Сија, Путина, Меркел, Макрона у наредних неколико дана», истакао је српски председник.

Подсетио је да је Београд тражио компромис са Албанцима, али многи у свету нису, каже, разумели колико смо били спремни за компромис и гледали су само да на сваки начин понизе Србију.

Подсетио је да је Београд испунио све обавезе из Бриселског споразума, а Приштина ни једну једину — Заједницу српских општина.

«Када смо разговарали, молили смо и упозоравали да не формирају косовску војску, да није чак ни с складу са тзв. косовским уставом, а чак је и генерални секретар на то упозоровао, а они су је оформили. Када смо молили да не иду даље у то, увели су таксе, којима треба економски да униште Србе. Молио сам их у Бриселу пре 6 месеци, да не доносе платформу која није за дијалог, рекли су да се неће појавити на дневном реду, а онда су је баш такву изгласали», констатовао је Вучић.

Мој посао као председника Републике је да чувамо мир, поручује председник.

«Ми Срби можда смо и највише ратова имали у 20. веку. Желим да у 21. немамо ниједан, да прицамо о нашим јунацима са Кошара и из других ратова, али да немамо нове јунаке, да нам јунаци буду они који ће да извозе софтвере, наше најбоље производе у свет, да пробамо да направимо такву политику да идемо у корак са светом, будемо бољи од других», рекао је Вучић.

http://www.novosti.rs/

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »