Унеско: Нотр Дам не мора да изгледа као пре

Реконструкцијом катедрале Нотр Дам мора да се заштити њена универзална вредност, али то не значи да треба да изгледа исто као и раније, рекли су представници Унеска који су се састали са француским председником Емануелом Макроном у Јелисејској палати.

Представници Унеска рекли су да су спремни да помогну у обнови Нотр Дама, посебно пружањем техничке експертизе, наводи се у саопштењу кабинета француског председника, преноси АП.

Генерална директорка Унеска Одри Азули изјавила је да се мора поштовати «интегритет и аутентичност» катедрале јер је она део светске културне баштине, али то не значи да мора да остане непромењена.

Унеско формално признаје да је право сваке генерације да учествује у наслеђу човечанства «у које су укључене промене настале природним и историјским процесима и новим могућностима које нуде технологије које се развијају».

Из париске ватрогасне бригаде речено је да је катедрала Нотр Дам сада сигурна и да ће је ватрогасци напустити.

Не постоји више ризик да зидови падну са грађевине, рекао је потпуковник Габријел Плус и додао је да су ватрогасци успели да охладе зидове катедрале и уклоне остатке који су приликом пожара пали са крова у катедралу.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »