Повратак 110 људи из Сирије на Косово

Косовска полиција ухапсила је четири особе, из групе од 110 људи, повратника са ратишта у Сирији, који су током ноћи стигли на Косово, саопштио је директор косовске полиције Рашит Ћељај.

Међу повратницима је 74 деце, додао је Ћељај и нагласио да њиховим повратком, на Косову није угрожена стабилност.

«Косовске институције тренутно пружају прву помоћ и третман. Сви они који су починили кривична дела суочиће се са правдом, док ће другима бити пружена потребна помоћ за рехабилитацију и повратак у друштво», рекао је Ћељај на конференицји за медије у Приштини.

«Што се тиче аспекта безбедности и читавог процеса повратка грађана из конфликтних подручја, све је прошло како је планирано», тврди директор полиције.

Навео је да су ухапшена четворица повратника осумњичена за учешће уборбама.

«Косовска полиција је четворици повратника, одредила меру притвора од 48 сати, док ће остале мере бити у складу са законским одредбама, према налогу Специјалног тужилаштва», појаснио је Ћељај.

Пренео је да још увек има људи са Косова на подручјима сукоба.

«Имамо информације за 30 особа укључених у борбе. Са њима је и 49 жена и осоморо деце», прецизирао је Ћељај.

Косовски министар правде Абељард Тахири појаснио је да су међу повратницима четири одрасла мушкарца, 35 жена и 74 деце, укључујући деветоро деце која су у ратним дејствима изгубила родитеље.

«У раним јутарњим сатима спроведена је операција којом се на Косово, уз помоћ САД, вратило 110 грађана који су били у Сирији», рекао је Тахири и додао да се још увек тражи повратак оних који су учествовали у ратним дејствима.

Открио је да је операција повратка почела октобра прошле године у сарадњи са неколико институција, а циљ је да житељи Косова не учествују у међународним сукобима, и да се врате на Косово.

Више од 400 житеља Косова, углавном одраслих, отишло је упоследњих шест до седам година у Сирију и Ирак да се боре на страну милитантне Исламске државе.

Више од 70 њих је убијено.

АНДРИЈА ИГИЋ

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »