Очекују немире: Влада мобилише 60.000 полицајца за протесте жутих протеста

Француска влада мобилише 60.000 полицајаца широм земље због нових протеста «Жутих прслука» који су најављени за данас.

Из покрета «Жутих прслука» су најавили протесте, и приметили да неслагање са политиком француског председника Емануела Макрона, није неспојиво са тугом коју Француска осећа због пожара у коме је оштећена чувена катедрала Нотр Дам у Паризу.

Блумберг је пренео како је париска полиција упозорила да неће дозволити протесте у близини авеније Шанзелизе и Нотр Дама.

Како агенција подсећа, демонстрације Жутих прслука су већином мирно протицале, али је пре три недеље дошло до вандализма на Шанзелизеу. За већину насилних испада демонстраната се криви покрет анархиста, такозвани «Црни блок» који је чест пратилац на демонстрацијама широм Европе.

Према последњим анкетама, већина Француза подржава покрет Жутих прслука, иако су симпатије за покрет мање у односу на прошлу годину.

Агенција наводи и да су велике суме новца које су дате као прилог за Нотр Дам изазвале негодовање неких демонстраната.

У инрервјуу за француску телевизију БФМ, један од лидера покрета Ингрид Левавасуер је осудио безосећајност одређених група на сиромаштво, и указао на способност тих људи да у само једној ноћи скупе огромну количину новца за Нотр Дам.

Још један од лидера покрета, Бенџамин Каучи је објавио на Твитеру, како је добро да олигархија даје, али «да би узорно пореско понашање било боље».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »