Нове тензије на релацији Скопље-Атина: На сајту грчког министарства македонска нација је Титова идеја

Министарство спољних послова Грчке је на свој сајт вратило одељак посвећен имену Републике Северне Македоније у коме се наводи да је идеја о постојању македонске нације и државе потекла од некадашњег председника Југославије Јосипа Броза Тита, преноси македонска телевизија Телма.

Sputnik

«Тито је област Вардарску Бановину одвојио од Србије дајући јој статус федералне јединице у оквирима нове федералне Југославије, те је променио њено име у Народну Републику Македонију, а касније у Социјалистичку Републику Македонију. Такође, он је почео да креира идеју о одвојеној и различитој македонској нацији“, наводи се на сајту грчког Министарства спољних послова.

Како наводи Телма, ова теза која се поново пласира на сајту грчког МСП није нова, већ је ново само име државе, односно Република Северна Македонија, уместо Бивша Југословенска Република Македонија, како је претходно било. Грчко МСП иако је недавно, након званичне реакције македонског МСП избрисао текст о македонском питању са свог сајта, текст је поново враћен.

«Историјски, име Македонија се односи на краљевину и културу античких Македонаца, који припадају грчкој нацији и представљају нераскидиви део историјског и културног наслеђа Грчке», стоји на сајту Министарства спољних послова Грчке.

«Такве тезе иду у прилог противницима Споразума из Преспе, посебно у сусрет предстојећим изборима за Европски парламент, али и парламентарних током јесени, али не иду у прилог радним телим за решавање отворених питања у односима две земље“, додаје Телма

Комисија о историјским питањима која је одржала трећи сусрет прошлог викенда, како је наведено у саопштењу, остварила је напредак у раду, те је било разговора и о уџбеницима историје.

Према незваничним информацијама, током састанка била су покренута питања о историјским и географским картама, те су за грчку страну били спорне карте на којима се цео регион назива Македонија, док је за македонску страну било спорно име македонске државе на картама у грчким удзбеницима, преноси Танјуг.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »