На Космету има око 200.000 комада нелегалног оружја

Косовска полиција од децембра прошле године спроводи процес легализације оружја, а грађани имају рок до 17. јуна да предају захтев за легализацију. До сада је поднето преко 700 захтева за легализацију, пише портал Коссев.

Косовска полиција процењује да на Космету има око 200.000 комада оружја које је у илегалном поседу. Упркос томе, на конференцији косовског Министарства унутрашњих послова посвећеном легализацији оружја, саопштено је да је у последњих четири месеца свега 700 грађана предало захтеве за легализацију, од ког броја је скоро 300 њих добило сагласност министарства за легализацију.

«У последња четири месеца, 723 грађана је искористило ову прилику и поднело захтев за легализацију, 291 су добили сагласност МУП-а, а данас ц́у лично доставити 10 одобрења», рекао је Изми Зека, заменик министра полиције.

Зека је истакао да је «сврха ове кампање да се грађанима пружи могућност да имају оружје у легалном поседу према одредбама Закона о оружју, који је усклађен са директивама ЕУ о ватреном оружју. Од када је почела примена овог закона, догодило се неколико инцидената с оружјем у легалном поседу. Ипак, у већини инцидената оружје је било илегално, а више од 20 људи је убијено», каже Зека.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »