Медији тврде да нова израелска ракета може надмудрити руски С-300 у Сирији

Пре само недељу дана, независни аналитичар одбране је објавио да су израелске ваздухопловне снаге Ф-16 можда употребиле нове ракете класе ваздух-земља „Rampage“ које су наводно неухватљиве за сиријски ПВО.

© ФОТОГРАФИЈА: ИМАГЕСАТ ИНТЕРНАТИОНАЛ (ИСИ)

Израелске најновије  ракете «Рампаге» пројектили су дизајнирани тако да могу да надмудре руски С-300 ваздушни одбрамбени систем, распоређеног у Сирији, тврди аутор листа „Телеполис“ Флориан Ретцер.

У чланку објављеном у петак, Ретцер се позвао на  израелске медије који су објавили  да су ваздушне снаге земље први пут пре седам дана употребиле надзвучну ракету ваздух-земља, којом су наводно уништили велики хангар и три зграде у провинцији Хама у Сирији.

Ретцер пише да је израелска операција описана у медијима реакција на Сиријску надоградњу противваздушне одбране: Наиме, у октобру прошле године је Москва испоручила своје батерије С-300 у Дамаск како би повећала сигурност руских припадника службе у Сирији.

© Фото: Исраел Аероспаце Индустриес /

Према његовим речима, «Рампаге» ракете могу имати способности које могу надмудрити системе ракетне одбране, укључујући и С-300, а ваздушни напади у Хами ће се вероватно сматрати «рекламом за нове моделе у наоружању, штавише, они  би требало да послуже као средство одвраћања.

Он додаје да је ракета „Rampage“ коју су направиле израелске корпорације IMS (Israel Military Industries) и IAI (Israel Aerospace Industries) била представљена у јуну прошле године.

Дужина једне ракете износи 4,5 метра, тежина јој је 570 килограма и има домет 150 километара.

Како се наводи, ракета је направљена специјално за нападе на мете које добро штите системи ПВО, као и за погађање подземних бункера. Осим тога, ракета има две бојеве главе.

На крају Ретцер наглашава да ће Русија сада морати да стави у функцију С-400 који се такође налазе у Сирији ради заштите руских база.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »