Када се укрсте прошлост и садашњост, витезови шетају Калемегданом(ФОТО,ВИДЕО)

Шта пoвeзуje бajкoвитo врeмe витeзoвa и мoдeрнo дoбa, Бeoгрaдску тврђaву Дeспoтa Стeфaнa и Кaмeлoт Крaљa Aртурa, витeшкe турнирe и кoмпjутeрскe игрицe, срeдњeвeкoвнe хaљинe и висoку мoду, тeaтaр и мултимeдиjaлнe инстaлaциje, двoрску музику и тeхнo, кoвaни мaч и хoлoгрaм, Србиjу и свeт? Витез фест!

Витез фест (фото: Лола Ђорђевић)

И ове године Краљевски Ред Витезова наставља дугу традицију витешких фестивала намењеним деци и родитељима, као и бројним гостима из Србије и читавог света!

На најлепше дечје празнике Врбицу и Цвети, Београдска тврђава ће опет сијати као у златно Деспотово време пре више од шест векова, а Београд ће опет постати град витезова, принцеза, деце и радости!

Витез фест (фото: Лола Ђорђевић)

Пoд слoгaнoм:Клинци и клинцезе постаните  принчеви и принбцезе, Витез Фест позива све малишане да доживе сопствену бајку нa Бeoгрaдскoj тврђaви.

Данас су они који су прошетали Калемгданом се могли сусрести са младићима и девојкама у средњевековним одорама, док су на априлском сунцу блештали оклопи.

Пред очима посетилаца одигравале су се битке, укрштала копља, звецкали мачеви, затезали лукови и одапињале стреле.

Витез фест (фото: Лола Ђорђевић)

Испод стабала су били разапети шатори попут оних из времена Џингис кана, а испред су «срашни» ратници пристајали на фотографисање са најмлађима.

А из ратничких табора су се могли чути различити језици, руски, пољски, чешки, мађарски. Међутим, оно што је свима било заједничко, сви су говорили језиком витештва, смеха и шале.

Витез фест (фото: Лола Ђорђевић)

Управо је један «бој» пред окупљеном публиком изазвао бурне аплаузе и смех.

Средњевековна битка у току. Војска плаћеника заузима град и хвата заробљеника. И то не обичног, већ познатог новинара Јована Мемедовића!

Можемо рећи да се заробљеник херојски држао, ништа није одао. Преживео је мучење змијом и мишем, бичевање, одсецање руке и на крају одсецање и главе.

«Ух, добро је , све је ту», рекао је необични «заробљеник» након завршеног боја

ВИТЕЗ ФЕСТ на КалемегдануСредњевековна битка у току…Војска плаћеника заузима град и хвата заробљеника.. и то не обичног, већ Јована Мемедовића.Херојски се држао, ништа није одао..:) Преживео мучење змијом и мишем, бичевање, одсецање руке и на крају одсецање и главе…;)))) Како каже Јован…"добро је, све је ту"…;)

Опубликовано Lola Djordjevic Суббота, 20 апреля 2019 г.

Међутим, нису Калемгаданом данас шетали само средњевековни витезови, већ и нешто савременији.

Момци у плавом, припадници Жандармерије су поред показивања борбених вештина и рада са службеним псима, на општу радост малишана пристали су да им буду «спаринг партнери»…

Витез фест (фото: Лола Ђорђевић)

Да сте само могли видети разрогачене очи петогодишњака коме никако није било јасно како је он то успео да обори огромног чику у плавом, који је тако бучно треснуо о струњачу.

Чак и након поновног «бацања» малишан је и даље био у чуду.

Витез фест (фото: Лола Ђорђевић)

На другој локацији је неколико припадника САЈ-а помагало малишанима да се узверају уз вештачку стену.

Девојчице су се овај пут у верању уз стену показале храбрије од дечака…

У близини су двојица припадника МУП на коњима изазивали дивљење и страхопоштовање код најмлађих, али и старијих.

Витез фест (фото: Лола Ђорђевић)

Витез фест на Калемгдану се одржава данас и сутра уз разноврстан и богат културноуметнички програм и јако много занимљивости које су највише прилагођене најмлађима.

Витез Фесту претходила је Недеља витештва која се одигравала од 15. до 19. априла.

Лола Ђорђевић

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »