Бес заменио жаљење: «Жути прслуци» бесни због милионских донација које се гомилају за Нотр Дам, док земљу потреса социјална криза

За многе од припадника «Жутих прслука», жаљењу која је дошло после разарајућег пожара у катедрали Нотр Дам, брзо је уступило место бесу.

Неки од активиста, чији насилни протести против неједнакости већ месецима потресају Француску, рекли су да су плакали пред својим телевизорима док су у понедељак вече гледали како готичко архитектонско ремек-дело гута пламен, а неки су, упркос тешкој финансијској ситуацији у којој се налазе, дали мале донације, преноси АП.

Они су се, међутим, такође осетили као да их француски председник Емануел Макрон не чује, будући да се обратио нацији да говори о пожару, уместо да изнесе свој одговор на социјалну кризу која је подстакла њихове протесте који трају од новембра прошле године.

Како пише АП, њихово огорчење је још више порасло када су, за само неколико сати, милијардери обећали стотине милиона евра како би обновили оштећену катедралу, док њихови захтеви у дугогодишњој борби с француском владом остају неуслишени.

«Видите све те милионе како се гомилају, након што сте провели пет месеци на улицама у борби против социјалне и фискалне неправде. То ми слама срце», изјавила је Ингрид Левавасе, оснивач покрета, за АП уочи још једне рунде планираних протеста широм Француске овог викенда.

Једна за другом, три најбогатије породице у Француској отвориле су своје чековне књижице и обећале да ће заједно уложити 565 милиона долара за обнову катедрале Нотр Дам у Паризу, преноси Франсе 24.

Пажња се убрзо пребацила са великодушности до тога да ће донатори тражити добити огромне пореске олакшице у Француској.
Према француском закону, појединци могу да одбију 66% од вредности добротворног поклона од свог пореза, док предузећа могу тражити поврат 60%.
За сваки корпоративни поклон од 100 милиона евра (112 милиона долара), то је 60 милиона евра (68 милиона долара) које држава неће добити од пореза, објаснила је Ане-Кларе Паце, професорка специјализована за филантропију на француској ЕССЕЦ Биснис Скул.

Критичари тврде да би донације намењене за поправку Нотр Дама било боље потрошити на социјалне програме за помоћ сиромашнима у земљи у којој је растућа неједнакост допринела избијању недавних уличних протеста.

Министар унутрашњих послова Кристоф Кастане изјавио је да ће 60.000 полицајаца бити мобилисано у суботу широм Француске, а демонстрације у близини Нотр Дам биће забрањене јер очекује да ће неки протести постати насилни.

Жути прслуци ће показати своју љутњу јер је за четири дана прикупљена милијарда за камење, а за сиротињу ништа, написао је Пјер Дерие на Фејзбук страници групе «Жути прслуци» са седиштем у Монпељеу на југу Француске.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »