Шеф руске ФСБ упозорио на премештање терористичких ћелија са Блиског истока у Европу

Шеф руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Бортников упозорио је да се међународне терористичке ћелије премештају са Блиског истока у Европу, централну и југоисточну Азију.

 Упркос претрпљеним поразима, међународне терористичке организације, представљају претњу за већину држава на свету», рекао је Бортников на конференцији о борби против међународног тероризма у Санкт Петербургу, пренео је Тасс.

Бортников је указао да је тероризам постао веома профитабилан бизнис и да разноврсни механизми финансирања дају терористима, како је навео, додатну шансу за преживљавање. Он је упозорио да Исламска држава и Ал каида и даље представљају озбиљну претњу, и да тренутно организују снаге стварањем мреже терористичких ћелија.

Међусобно повезане и аутономне ћелије се премештају са Блиског истока у Европу Централну и југоисточну Азију — истакао је Бортников.

Он је подсетио да су прошле године на свету извршена 683 терористичка напада, у којима је живот изгибило 4.700 људи, а рањено више од 7.000. Понудио је спровођење низа мера под окриљем Уједињених нација, укључујући консолидацију напора, организацију и размену података, као и спречавање финансирања терористиљих група.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »