Незвани гости на крову Нотр Дама, зашто се ватра тако брзо ширила

Истражитељи и даље испитују раднике запослене на обнови Богородичине цркве, покушавајући да сазнају узроке пожара на чувеној готској катедрали. У четвртак су први пут могли да уђу у унутрашњост здања, које је осигурано потпорним стубовима. Мораће да претресу пет хиљада квадрата расквашеног шута, тражећи доказ о узроцима ватре.

Осим главне сумње да је реч о варници на инсталацији за спољни лифт, разматрају се и могућност прегревања електричних разводника, неохлађени вар или, можда, неопрезно бачен пикавац.

Енигма је и зашто се ватра тако брзо ширила.

Истовремено, у јавност је процурило да су се, постављеним скелама на врх Нотр Дама пели и обични грађани!

twitter

Наиме, откако су постављене, за нешто више од годину дана, редовна су мета младих група жељних изазова, оних који се иначе пењу по споменицима, катедралама и зградама. Због свега, још раније су постављени бодљикава жица и аларм.

Истрага, за сада, међутим, не придаје већи значај овој могућности, из два разлога — зато што се незвани гости на овај начин увлаче углавном касно ноћу и зато што се аларм није огласио.

Паралелно са истрагом, убрзано се припрема обнова. Сазнало се, тако, да би будући торањ могао да буде — модеран!

Ни изгорели торањ, који је постављен 1860. године, није био копија оригинала изграђеног 1250, већ се инспирисао нацртима за цркву у Орлеану.

А док траје обнова, на тргу испред делимично оштећене катедрале, која је затворена за посетиоце, биће постављена привремена дрвена црква.

Г. ЧВОРОВИЋ

http://www.novosti.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »