«Не сећам се»: цео свет бруји о Мулеровом извештају, а сада су објављени његови одговори на саслушању

Министарство правде САД је поред извештаја специјалног тужиоца Роберта Малера објавило и одговоре на питања која је у оквиру истраге о руском мешању у председничке изборе дао амерички председник Доналд Трамп, а интересантно је да је он више од 30 пута навео да се «не сећа» или да «има другачије сећање» догађаја који су повезани са кључним питањима која су требала да утврде да ли је Трампова кампања била у дослуху са Русима.

Та питања вртела су се око пет најважнијих тема — састанак ужег круга сарадника америчког председника са руским адвокатом који се догодио у јуна 2016. у Трамповој кули, хакерски напади од стране Кремља, пројекат Трампове куле у Москви и разних контаката са Русијом током кампање.

У извештају је наведено да је Малерова канцеларија годину дана покушавала да у оквиру истраге интервјуише Трампа, а напоменуто је да је председник САД био у њеном средишту.

Малерова канцеларија је преодочила да је Трамповим саветницима речено да је «разговор са председником од круцијалног значаја за истрагу», те да је то «у интересу како његове администрације, тако и јавности».

Ипак, Малер је у извештају Трампове одговоре означио као «недовољне», «незавршене» или «непрецизне».

Он је додао да је његова канцеларија разматрала да судски позове председника ради сведочења, али да је одлучено да је «начињено довољно напретка» и да су сакупили довољно доказа од других извора да би утврдили кредибилитет Трампових одговора.

Говорећи о контроверзном састанку у Трамповој кули који се догодио 2016. године, чији су учесници били Трампов зет Џерад Кушнер, син Доналд Трамп Млађи и некадашњи директор његове председничке кампање Пол Манафорт, а који је спроведен ради прикупљања компромитујућих информација о Хилари Клинтон, Трамп је рекао да се «не сећа да ли је био обавештен да ће доћи до састанка пре него што је он спроведен у дело».

Напоменуо је да се он догодио током «једног од многих месеци у којима је био веома заузет у оквиру кампање», те да је «прошло више од две године» и да је од тада имао «много позива и интеракција на дневном нивоу», пише «Ју-Ес-Еј Тудеј».

Трамп је такође био испитиван у вези са његовим коментарима из 2016. године када је рекао: «Русијо, ако слушате, надам се да можете да пронађете 30.000 е-порука које недостају. Мислим да ће вас због тога наградити наша штампа».

Око пет сати након Трампових коментара, руски обавештајци су покушали да упадну у приватни сервер за електронску пошту Хилари Клинтон, истакао је Малер.

Трамп је поводом тога рекао да је коментарисао «шаљиво и саркастично, као сваки објективни посматрач». Он је такође рекао да се «не сећа да му је речено о руским хакерским напорима усмереним против демократа и Клинтонове и додао да се «не сећа» да је његов дугогодишњи пријатељ Роџер Стоун или било ко други повезан с његовом кампањом, био посредник за комуницирају са «Викиликсом» у вези хакованих електронских порука.

Још један кључни аспект истраге била је планирана изградња Трамповог торња у Москви.

У извештају се наводи да је бивши председнички адвокат, Мајкл Коен, у почетку рекао да су разговори о изградњи торња у престоници Русије завршени пре него што је Трамп постао републикански кандидат за председника.

Коен, који је оптужен да је лагао Конгрес, касније је променио исказ и рекао истражитељима да су разговори настављени у лето 2016. године.

У настојању да реши дилему, Малер је покушао да добије информације од Трампа о одустајању од пројекта, али је «лични адвокат председника одбио да открије информације уз напомену да је председник у потпуности одговорио на спорна питања».

https://www.blic.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »