Начелник Генералштаба Војске Украјине признао одговорност за почетак сукоба у Донбасу

Начелник Генералштаба Војске Украјине Виктор Муженко изјавио је да брине за сопствену безбедност и безбедност своје породице због могућег судског поступка, преноси портал «Факти».

У опширном интервјуу украјинском издању «Факти» Муженко је објаснио како је започела операција у Донбасу и фактички признао да су по његовом наређењу, а супротно Уставу употребљене армијске јединице.

«Харковска полиција је пре више од годину дана покренула поступак против генерала Муженка и Назарова  због злоупотребе положаја. Знате за шта нас оптужују? У пролеће 2014. године када још увек законом није била регулисана употреба војске у формату «АТО» ја сам на своју одговорност издао наређење за отварање ватре и употребу трупа. Нико не планира затварање овог случаја»- цитира сајт речи начелника Генералштаба.

Муженко је уверен да се против њега води процес демонизације:

«А шта би се десило да тад нисмо поступили на тај начин? Шта би се десило за недељу, две, месец дана? Да смо чекали да се регулишу правни оквири? Уверен сам да смо били жртвени јарци на које се сад пуштају пси»- рекао је Муженко.

Он је додао да се овакви поступци воде против, скоро целог војног врха.

«Знате, данас је довољно да неко дође са територије коју не контролише Украјина и да у Северодоњецку да изјаву и против војника се покреће поступак»- додао је он.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »